Čitaj mi

Siniša Mali: Vlada danas usvaja Predlog zakona o budzetu za 2023. godinu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas na sednici Vlade Srbije biti usvojen Predlog zakona o budzetu za 2023. godinu, i istakao da je predloženi budzet odgovoran i održiv, te da predstavlja nastavak politike uvažavanja potreba građana Srbije.

Budzet će, naglasio je, imati i štedljivu i razvojnu komponentu, i zasnovan je na tri stuba: povećanju penzija, plata i minimalne zarade, nastavku politike izdvajanja visokog procenta budzeta za investicije i izdvajanjima i ulaganjima u energetski sektor.

„Budzet će biti i razvojan i štedljiv. U njemu ne postoji ništa što nije potrebno, da bi neko mogao da kaže: bacate novac. Sa druge strane je razvojni, jer ulažemo u infrastrukturu, a ona nam je važna, jer čini našu ekonomiju atraktivnijom. Uz svaki novi autoput imate novu fabriku kojom se otvori novo radno mesto. To je dobro i za lokalne samouprave, jer će biti više uplata doprinosa, pa će se po tom osnovu u njihove budzete slivati više novca“, rekao je Mali za RTS.

On je naveo i da je budzetom predviđeno da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) sledeće godine bude 2,5 procenta, kao i da će vrednost tako proizvedenog BDP biti između oko 68 milijardi evra.

„Samo da podsetim BDP u apsolutnom iznosu je 2012. godine iznosio svega 33,7 milijardi evra. Ove godine prelazimo 60,2 milijarde evra, a sledeće očekujemo rast BDP od 2,5 odsto, odnosno idemo na 68 milijardi evra“, rekao je Mali.

Ministar je rekao da su pokazatelji ekonomskog rasta vidljivi i u tome što nam, bez obzira na teške ekonomske uslove, poreski prihodi rastu.

„Svi poreski prihodi rastu, počev od poreza na dobit gde su prihodi bolji od očekivanja. Porez na dohodak, takođe, raste. Mi smo u budzetu za 2023. projektovali rast ukupnih prihoda od 7,8 odsto“, kazao je Mali.

On je, govoreći o tri stuba na kojima će se zasnovati budzet, govorio o platama i penzijama, kao prvom stubu budzeta.

„Imamo novca za povećanje plata u javnom sektoru koje će iznositi 12,5 odsto, zatim i povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Imaćemo prosečnu platu u Srbiji naredne godine između 720 i 730 evra, dok će penzije biti između 310 i 320 evra i potpuno smo u okviru plana programa „Srbija 2025“ kojim smo predvideli da prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 430 evra“, rekao je ministar, i precizirao da će se sa novim budzetom na penzije primeniti švajcarska formula plus.

On je naveo i da je u budzetu za narednu godinu planirano povećanje penzija od 12,1 odsto, a da su penzije od 1. novembra ove godine već povećane za 9 procenata.

„Dakle 20,8 odsto je ukupno povećanje penzija, procentualno najveće do sada i iznad nivoa inflacije“ , naglasio je.

On je naveo da se za jedan odsto smanjuje doprinos za PIO fond na teret poslodavca, što će dodatno rasteretiti privredu, a to je gubitak za budzet u iznosu od 45 milijardi dinara. Biće povećan i neoporezivi cenzus sa 19.300 dinara na 21.712 dinara.

„U ovom trenutku prioritet nam je borba za radna mesta, rasteretiti privredu što je više moguće. Sa tim se dobro nosimo. Mi smo spasili privredu sa paketima podrške koji su iznosili oko 9 milijardi evra. Sačuvali smo fabrike. Strane direktne investicije su nam u prvih deset meseci ove godine više od tri milijarde evra i važno je da taj priliv ne staje i da nam je ta oblast stabilna.“, rekao je Mali.

Kada je reč o investicijama, potpredsednik Vlade je podsetio da su one drugi stub predloženog budzeta i da predstavljaju značajnu promenu politike, jer se više ulaže nego ranije.

„Mi ne odustajemo ni od jedne investicije i dalje nam je visok procenat učešća investicija u BDP i iznosi oko 6,8 odsto. Podsećanja radi, nivo učešća investicija u ukupnom BDP-u 2011. godine je bio svega 3,1 odsto. Idemo na više stope ulaganja i građani to vide – nove puteve, objekte u školstvu i zdravstvu“, rekao je Mali.

Govoreći o trećem stubu budzeta, on je naglasio da je to energetika, i rekao da će u budzetu biti dovoljno novca za gas i struju i da građani ne treba da brinu kada je ta oblast u pitanju.

„Imamo dovoljno novca za struju. Poslednjih godinu dana deset puta je porasla cena struje i gasa. Kod nas nema toga, i dalje je teret toga na državi. Mi smo obezbedili novac da država preuzme teret krize na sebe kako bi, očekujući stabilizaciju tih cena na tržištu, kada bude bolje naše tržište, ekonomija i naši građani normalno funkcionisali“, naveo je.

On je rekao da je na delu velika borba, da je važno da preguramo zimu, pokažemo koliko smo zaista jaki, i da sa što manje posledica prođemo ovaj krizni period.

„Budzet će danas biti na vladi, od sutra u parlamentu. Poslanici imaju oko 15 dana da ga analiziraju. Spremili smo i druge zakone koji obično prate budzet i koji se odnose na poresku politiku. Reč je, između ostalog, o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskom fakturisanju. Donošenje tih propisa su dva poteza koji su pokazali sjajne rezultate. Porez na dodatu vrednost raste, bolja je kontrola Poreske uprave. Nama ceo javni sektor od maja funkcioniše u sistemu e-faktura. To je najveći reformski korak koji će omogućiti i da PDV vraćamo za dan, dva umesto za mesec i više dana“, precizirao je ministar.

Mali je ukazao i na izazove koji smo prošli, ali koji nas čekaju u narednom periodu.

„Ne mogu da kažem da je bilo jednostavno i do sada. Ovo je treća godina za redom najveće ekonomske krize ikada. Prvo kovid kriza, pa energetska kriza, poremećaji u lancima snabdevanja, rat u Ukrajini. To je promenilo način na koji svetska ekonomija funkcioniše. Biću slobodan da kažem da se srpska ekonomija bolje nosi nego druge ekonomije“, rekao je Mali.

On je ukazao i na druge makroekonomske pokazatelje.

„U prvom kvartalu smo imali rast od 4,3 odsto, zatim u drugom 3,9 i trećem malo usporavanje, ali smo i dalje u plusu. Nama je važno da tržište rada funkcioniše. Mi za prvih deset meseci imamo realan porast plata u privredi za tri odsto, a realan rast plata u privatnom sektoru za 5,4 odsto. Stopa nezaposlenosti nam je 8,9 procenata, a pre desetak godina je bila 25,9 odsto. Dakle i dalje se dobro držimo iako situacija nije naivna“ rekao je on.

Mali je zaključio da imamo dovoljno novca za povećanje plata i penzija, da čuvamo životni standard građana, imamo dovoljno novca za investicije i za energetiku i građani ne treba da budu zabrinuti.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura