Читај ми

Синиша Мали: Влада данас усваја Предлог закона о буџету за 2023. годину

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас на седници Владе Србије бити усвојен Предлог закона о буџету за 2023. годину, и истакао да је предложени буџет одговоран и одржив, те да представља наставак политике уважавања потреба грађана Србије.

Буџет ће, нагласио је, имати и штедљиву и развојну компоненту, и заснован је на три стуба: повећању пензија, плата и минималне зараде, наставку политике издвајања високог процента буџета за инвестиције и издвајањима и улагањима у енергетски сектор.

„Буџет ће бити и развојан и штедљив. У њему не постоји ништа што није потребно, да би неко могао да каже: бацате новац. Са друге стране је развојни, јер улажемо у инфраструктуру, а она нам је важна, јер чини нашу економију атрактивнијом. Уз сваки нови аутопут имате нову фабрику којом се отвори ново радно место. То је добро и за локалне самоуправе, јер ће бити више уплата доприноса, па ће се по том основу у њихове буџете сливати више новца“, рекао је Мали за РТС.

Он је навео и да је буџетом предвиђено да раст бруто домаћег производа (БДП) следеће године буде 2,5 процента, као и да ће вредност тако произведеног БДП бити између око 68 милијарди евра.

„Само да подсетим БДП у апсолутном износу је 2012. године износио свега 33,7 милијарди евра. Ове године прелазимо 60,2 милијарде евра, а следеће очекујемо раст БДП од 2,5 одсто, односно идемо на 68 милијарди евра“, рекао је Мали.

Министар је рекао да су показатељи економског раста видљиви и у томе што нам, без обзира на тешке економске услове, порески приходи расту.

„Сви порески приходи расту, почев од пореза на добит где су приходи бољи од очекивања. Порез на доходак, такође, расте. Ми смо у буџету за 2023. пројектовали раст укупних прихода од 7,8 одсто“, казао је Мали.

Он је, говорећи о три стуба на којима ће се засновати буџет, говорио о платама и пензијама, као првом стубу буџета.

„Имамо новца за повећање плата у јавном сектору које ће износити 12,5 одсто, затим и повећање минималне зараде од 14,3 одсто. Имаћемо просечну плату у Србији наредне године између 720 и 730 евра, док ће пензије бити између 310 и 320 евра и потпуно смо у оквиру плана програма „Србија 2025“ којим смо предвидели да просечна зарада у Србији буде 1.000 евра, а пензија између 420 и 430 евра“, рекао је министар, и прецизирао да ће се са новим буџетом на пензије применити швајцарска формула плус.

Он је навео и да је у буџету за наредну годину планирано повећање пензија од 12,1 одсто, а да су пензије од 1. новембра ове године већ повећане за 9 процената.

„Дакле 20,8 одсто је укупно повећање пензија, процентуално највеће до сада и изнад нивоа инфлације“ , нагласио је.

Он је навео да се за један одсто смањује допринос за ПИО фонд на терет послодавца, што ће додатно растеретити привреду, а то је губитак за буџет у износу од 45 милијарди динара. Биће повећан и неопорезиви цензус са 19.300 динара на 21.712 динара.

„У овом тренутку приоритет нам је борба за радна места, растеретити привреду што је више могуће. Са тим се добро носимо. Ми смо спасили привреду са пакетима подршке који су износили око 9 милијарди евра. Сачували смо фабрике. Стране директне инвестиције су нам у првих десет месеци ове године више од три милијарде евра и важно је да тај прилив не стаје и да нам је та област стабилна.“, рекао је Мали.

Када је реч о инвестицијама, потпредседник Владе је подсетио да су оне други стуб предложеног буџета и да представљају значајну промену политике, јер се више улаже него раније.

„Ми не одустајемо ни од једне инвестиције и даље нам је висок проценат учешћа инвестиција у БДП и износи око 6,8 одсто. Подсећања ради, ниво учешћа инвестиција у укупном БДП-у 2011. године је био свега 3,1 одсто. Идемо на више стопе улагања и грађани то виде – нове путеве, објекте у школству и здравству“, рекао је Мали.

Говорећи о трећем стубу буџета, он је нагласио да је то енергетика, и рекао да ће у буџету бити довољно новца за гас и струју и да грађани не треба да брину када је та област у питању.

„Имамо довољно новца за струју. Последњих годину дана десет пута је порасла цена струје и гаса. Код нас нема тога, и даље је терет тога на држави. Ми смо обезбедили новац да држава преузме терет кризе на себе како би, очекујући стабилизацију тих цена на тржишту, када буде боље наше тржиште, економија и наши грађани нормално функционисали“, навео је.

Он је рекао да је на делу велика борба, да је важно да прегурамо зиму, покажемо колико смо заиста јаки, и да са што мање последица прођемо овај кризни период.

„Буџет ће данас бити на влади, од сутра у парламенту. Посланици имају око 15 дана да га анализирају. Спремили смо и друге законе који обично прате буџет и који се односе на пореску политику. Реч је, између осталог, о изменама и допунама Закона о фискализацији и Закона о електронском фактурисању. Доношење тих прописа су два потеза који су показали сјајне резултате. Порез на додату вредност расте, боља је контрола Пореске управе. Нама цео јавни сектор од маја функционише у систему е-фактура. То је највећи реформски корак који ће омогућити и да ПДВ враћамо за дан, два уместо за месец и више дана“, прецизирао је министар.

Мали је указао и на изазове који смо прошли, али који нас чекају у наредном периоду.

„Не могу да кажем да је било једноставно и до сада. Ово је трећа година за редом највеће економске кризе икада. Прво ковид криза, па енергетска криза, поремећаји у ланцима снабдевања, рат у Украјини. То је променило начин на који светска економија функционише. Бићу слободан да кажем да се српска економија боље носи него друге економије“, рекао је Мали.

Он је указао и на друге макроекономске показатеље.

„У првом кварталу смо имали раст од 4,3 одсто, затим у другом 3,9 и трећем мало успоравање, али смо и даље у плусу. Нама је важно да тржиште рада функционише. Ми за првих десет месеци имамо реалан пораст плата у привреди за три одсто, а реалан раст плата у приватном сектору за 5,4 одсто. Стопа незапослености нам је 8,9 процената, а пре десетак година је била 25,9 одсто. Дакле и даље се добро држимо иако ситуација није наивна“ рекао је он.

Мали је закључио да имамо довољно новца за повећање плата и пензија, да чувамо животни стандард грађана, имамо довољно новца за инвестиције и за енергетику и грађани не треба да буду забринути.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура