Čitaj mi

Siniša Mali uručio japanskom ambasadoru Pismo o namerama za finansiranje Bistrice

1/3

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Takahika Kacumatu i tom prilikom mu uručio Pismo o namerama u kome se ističe volja Vlade da se dodatno unapredi partnerstvo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA, i to kroz finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, strateškog projekta u oblasti energetike.

Potpredsednik Mali je rekao da je reč o strateški važnom projektu koji povećava udeo obnovljivih izvora energije u Srbiji, što je jedan od prioriteta, zatim omogućava balansiranje proizvodnje i skladištenje električne energije.

U Pismu o namerama se ističe posvećenost Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike i Elektroprivrede Srbije da se pronađu najbolja finansijska i tehnička rešenja za efikasno sprovođenje ovog projekta, koji je predviđen i Zakonom o budzetu za 2023. godinu.

Sagovornici su se saglasili da su poslednje godine u svetu pokazale da su neophodna dalja ulaganja u energetiku i u tzv. „čistu energiju“, a potpredsednik Vlade je istakao da Vlada Republike Srbije priprema plan investicija u ovoj oblasti, kao i sveobuhvatnu strategiju, u kojoj je jedan od najvažnijih projekata upravo izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Mali i Kacumatu su se složili da Japan ima dragoceno iskustvo kada je reč o projektima u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, te da je u tom smislu japansko isustvo dragoceno.

Mali se zahvalio Kacumatu na tome što je doprineo jačanju saradnje Srbije i Japana za vreme svog mandata u Beogradu i istakao da je značajno što se i konkretnim projektima učvršćuju prijateljski odnosi koji su dugi čak 140 godina.

On je rekao da aktivnost japanskih kompanija u privredi Srbije garantuje kvalitet, uspeh i svetske standarde, i istakao da je značajna uloga kompanije Itochu u projektu javno – privatnog parterstva za deponiji u Vinči, zatim da su važne investicije u poslednjih nekoliko godina fabrika guma Toyo Tayers u Inđiji, Nidec u Novom Sadu...

U razgovoru je zajednički ocenjeno da konkretni projekti i ekonomske veze dodatno unapređuju saradnju dve zemlje, koje iako su geografski udaljene, neguju tradicionalno prijateljstvo.

 

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura