Читај ми

Синиша Мали уручио јапанском амбасадору Писмо о намерама за финансирање Бистрице

1/3

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали примио је данас у опроштајну посету амбасадора Јапана у Београду Такахика Кацумату и том приликом му уручио Писмо о намерама у коме се истиче воља Владе да се додатно унапреди партнерство са јапанском агенцијом за међународну сарадњу JICA, и то кроз финансирање реверзибилне хидроелектране Бистрица, стратешког пројекта у области енергетике.

Потпредседник Мали је рекао да је реч о стратешки важном пројекту који повећава удео обновљивих извора енергије у Србији, што је један од приоритета, затим омогућава балансирање производње и складиштење електричне енергије.

У Писму о намерама се истиче посвећеност Министарства финансија, Министарства рударства и енергетике и Електропривреде Србије да се пронађу најбоља финансијска и техничка решења за ефикасно спровођење овог пројекта, који је предвиђен и Законом о буџету за 2023. годину.

Саговорници су се сагласили да су последње године у свету показале да су неопходна даља улагања у енергетику и у тзв. „чисту енергију“, а потпредседник Владе је истакао да Влада Републике Србије припрема план инвестиција у овој области, као и свеобухватну стратегију, у којој је један од најважнијих пројеката управо изградња реверзибилне хидроелектране Бистрица.

Мали и Кацумату су се сложили да Јапан има драгоцено искуство када је реч о пројектима у области унапређења заштите животне средине, те да је у том смислу јапанско исуство драгоцено.

Мали се захвалио Кацумату на томе што је допринео јачању сарадње Србије и Јапана за време свог мандата у Београду и истакао да је значајно што се и конкретним пројектима учвршћују пријатељски односи који су дуги чак 140 година.

Он је рекао да активност јапанских компанија у привреди Србије гарантује квалитет, успех и светске стандарде, и истакао да је значајна улога компаније Itochu у пројекту јавно – приватног партерства за депонији у Винчи, затим да су важне инвестиције у последњих неколико година фабрика гума Toyo Tayers у Инђији, Nidec у Новом Саду...

У разговору је заједнички оцењено да конкретни пројекти и економске везе додатно унапређују сарадњу две земље, које иако су географски удаљене, негују традиционално пријатељство.

 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен