Čitaj mi

Siniša Mali: Bord direktora MMF-a potvrdio treću reviziju aranžmana sa Srbijom

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Republikom Srbijom, a prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je to još jedna potvrda da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, a reforme koje sprovodimo ispravne. Kako je rekao, ispravnost naše ekonomske politike kontinuirano potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije, kao što je MMF.

Mali je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine sa rastom od 4,7 odsto BDP-a bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

„Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri. Osim što rastemo najbrže u Evropi, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, daleko ispod nivoa Mastrihta, stopa nezaposlenosti nam je na rekordno niskom nivou od 9,4 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok nam je zaposlenost rekordno visoka i iznosi 50,9 odsto. Takođe, strane direktne investicije su na rekordno visokom nivou“, naveo je ministar Mali.

Dodao je i da se nastavlja poboljšanje kvaliteta života građana Srbije, kroz konstantna povećanja njihovih primanja, odnosno kroz rast plata, penzija i minimalne zarade.

„Idemo ka cilju da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra. Istovremeno, kroz program „Skok u budućnost – Srbija 2027“ realizovaćemo 323 projekta širom Srbije u koje će biti uloženo 17,8 milijardi evra“, naveo je Mali.

Kako je naglasio, pronašli smo svoje izvore rasta, nastavljamo da vodimo odgovornu ekonomsku politiku i potvrde za to nam stižu i od renomiranih međunarodnih finansijskih institucija.

Takođe, podsetio je, očekujemo da konačno dobijemo i investicioni rejting što će za našu zemlju značiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mesta, veća primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda.

Iako je Republici Srbiji nakon uspešne treće revizije stend-baj aranžmana na raspolaganju povlačenje novih 400 miliona evra, ova sredstva se neće koristiti, što je još jedan od pokazatelja stabilnosti srpskih finansija.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan je prethodno pohvalio makroekonomske rezultate u okviru programa i naglasio da ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke rezerve i snažno tržište rada. 

Kako su naveli zvaničnici MMF-a, srpska privreda dobro napreduje u okviru programa koji podržava Fond, uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju. Makroekonomski rezultati u 2023. premašili su očekivanja i očekuje se da će ostati jaki u 2024. godini.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je 19. decembra 2022. godine Republici Srbiji 24-mesečni stend-baj aranžman u iznosu od 290% kvote naše zemlje u ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji (oko 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko 2,4 milijarde evra), kao podršku dogovorenom ekonomskom programu. Istovremeno, pozitivno je ocenjeno sprovođenje ekonomskog programa u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politika. 

Na sastanku koji je održan u aprilu u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom prvi potpredsednik Vlade je potvrdio i dogovorio dalju saradnju nakon isteka postojećeg aranžmana krajem godine.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura