Читај ми

Синиша Мали: Борд директора ММФ-a потврдио трећу ревизију аранжмана са Србијом

Извршни одбор директора Међународног монетарног фонда (ММФ) је у Вашингтону донео одлуку о успешном завршетку треће ревизије стенд-бај аранжмана са Републиком Србијом, а први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали нагласио је да је то још једна потврда да је економија наше земље јака и стабилна, а реформе које спроводимо исправне. Како је рекао, исправност наше економске политике континуирано потврђују и реномиране међународне финансијске институције, као што је ММФ.

Мали је навео да је Србија у првом кварталу ове године са растом од 4,7 одсто БДП-а била најбрже растућа економија у Европи.

„Сви наши макроекономски показатељи су добри. Осим што растемо најбрже у Европи, јавни дуг нам је у потпуности под контролом, далеко испод нивоа Мастрихта, стопа незапослености нам је на рекордно ниском нивоу од 9,4 одсто у првом кварталу ове године, док нам је запосленост рекордно висока и износи 50,9 одсто. Такође, стране директне инвестиције су на рекордно високом нивоу“, навео је министар Мали.

Додао је и да се наставља побољшање квалитета живота грађана Србије, кроз константна повећања њихових примања, односно кроз раст плата, пензија и минималне зараде.

„Идемо ка циљу да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада по 650 евра. Истовремено, кроз програм „Скок у будућност – Србија 2027“ реализоваћемо 323 пројекта широм Србије у које ће бити уложено 17,8 милијарди евра“, навео је Мали.

Како је нагласио, пронашли смо своје изворе раста, настављамо да водимо одговорну економску политику и потврде за то нам стижу и од реномираних међународних финансијских институција.

Такође, подсетио је, очекујемо да коначно добијемо и инвестициони рејтинг што ће за нашу земљу значити боље услове финансирања, даљи раст БДП-а, привлачење нових инвеститора, отварање нових радних места, већа примања грађана и даље побољшање њиховог животног стандарда.

Иако је Републици Србији након успешне треће ревизије стенд-бај аранжмана на располагању повлачење нових 400 милиона евра, ова средства се неће користити, што је још један од показатеља стабилности српских финансија.

Шеф мисије Међународног монетарног фонда Донал Мекгетиган је претходно похвалио макроекономске резултате у оквиру програма и нагласио да остају јаки, уз опоравак раста, солидну фискалну позицију, текућу дезинфлацију, рекордно високе резерве и снажно тржиште рада. 

Како су навели званичници ММФ-а, српска привреда добро напредује у оквиру програма који подржава Фонд, упркос изазовном глобалном и регионалном окружењу. Макроекономски резултати у 2023. премашили су очекивања и очекује се да ће остати јаки у 2024. години.

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда одобрио је 19. децембра 2022. године Републици Србији 24-месечни стенд-бај аранжман у износу од 290% квоте наше земље у овој међународној финансијској институцији (око 1,89 милијарди специјалних права вучења, односно око 2,4 милијарде евра), као подршку договореном економском програму. Истовремено, позитивно је оцењено спровођење економског програма у оквиру трећег разматрања Инструмента за координацију политика. 

На састанку који је одржан у априлу у Вашингтону са директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгиевом први потпредседник Владе је потврдио и договорио даљу сарадњу након истека постојећег аранжмана крајем године.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура