Čitaj mi

Mali pohvalio projekat „Loznica najboljima“, primer za druge lokalne samouprave

1/3

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je boravio u Loznici, gde je razgovarao sa rukovodstvom grada i pohvalio projekat koji su pokrenuli „Loznica najboljima“, čiji je cilj povratak mladih i visokoobrazovanih u taj grad i njihovo zapošljavanje. On je rekao da je taj projekat dobar primer i za druge lokalne samouprave.

Mladima je pružena prilika da svoju karijeru ostvare u Loznici, a kako objašnjavaju u tom gradu, „Tim za budućnost Loznice“ trebalo bi da doprinese unapređenju i poboljšanju kvaliteta rada sa građanima, pokretanju privredne aktivnosti, unapređenju ljudskih resursa u gradskoj upravi i javnom sektoru, a između ostalog i unapređenju poslovnog okruženja na lokalnom nivou.

Ministar se na sastanku susreo sa mladima iz “Tima za budućnost Loznice” i tom prilikom istakao da su njihova mladost, znanje i energija potrebni Srbiji.

On je podsetio da će Srbija, oslanjajući se na mogućnosti koje će joj pružiti mladi, njihovo znanje, veštine i energija sigurno doživeti velike promene ka boljoj budućnosti.

Mali je istakao da je država prepoznala da treba ulagati u mlade naraštaje kako bi ostali i živeli u Srbiji. Prema njegovim rečima, programom “Srbija 2025” predviđeno su izdvajanja od 700 miliona evra za mlade.

“Oko 700 miliona evra dodatnog novca ide za mlade. Tu je reč o izgradnji stanova za mlade bračne parove, za mlade lekare, naučnike, tako da mogu svoj krov nad glavom da dobiju pod najpovoljnijim mogućim uslovima, da se borimo za svako novo radno mesto, za svaku novu fabriku. Vi ćete imati priliku da pokažete svoje znanje, stav i energiju. To je ogroman projekat i kada se sprovede Srbija će biti potpuno drugačije mesto za život koje nudi mnogo bolju perspektivu“, rekao je on u razgovoru sa mladima.

Na to da je Srbija rasadnik pameti i znanja, ukazuje, naglasio je on, i to što smo u poslednjih par meseci otvorili nekoliko naučno tehnoloških parkova i startap centara.

„Vidim tu decu koja imaju ideje, znanje, ne smatraju da su gori od drugih i idu napred sa pozitivnom energijom. Pre par godina nije tako bilo, ali danas je sve potpuno drugačije. Rezultate koje je Srbija ostvarila i oni prepoznaju i znaju da cene, uvereni su i u svoje sposobnosti i vide da je moguće da neke stvari urade sami ili zajedno sa nama“, kazao je Mali.

Mladi su se u razgovoru interesovali za njihova buduća primanja, a ministar im je skrenuo pažnju da za njih ima posla, kako u Srbiji u raznim privatnim firmama, tako i u javnoj upravi na budućim projektima, samo je važno da budu uporni i da se bore za sebe. Prema njegovim rečima, potrebna je samo motivacija i upornost, i uspeh će uvek biti tu.

On je dodao da napore Srbije da postane vodeća u tehnološkim inovacijama i startapovima prepoznaju i drugi, te nas je tako nedavno Fajnenšel tajms pohvalio uz ocenu da „Srbija pruža IT investitorima više od drugih tehnoloških centara“.

Mali je podsetio i da je pre nekoliko dana predstavio program „Moja prva plata“ gde se u prvom navratu planira zapošljavanje 10.000 mladih ljudi, uz dotaciju države. Na taj način se želi dodatno stimulisati novo zapošljavanje.

„Država će za sve one koji su završili srednju školu plaćati 9 meseci 20.000 dinara, za one koji su završili fakultet 24.000 dinara kako bi motivasali poslodavce da zaposle ljude. Uvek je najteže doći do prvog posla, poslodavac će dati ostali deo plate ali mi ćemo pomoći sa 200 evra prvih devet meseci. Dok se svet još uvek bori sa koronom, mi idemo u korak napred, a to je da se zaposle ovi mladi ljudi. Za to će biti izdvojeno dve milijarde dinara u budzetu ove godine“, rekao je Mali.

On je dodao i da će biti dodatno izdvojeno 1,2 milijardi dinara za profesionalnu obuku i mlađih ali i starijih ljudi. „Ideja je bila da se novac ne daje za obuke kroz neke trening centre, već da ide direktno firmama koje hoće da zaposle. Direktno ćemo firmama dati da one obučavaju radnike za svoje potrebe, država će snositi troškove, nakon završetka obuke, oni imaju posao u tim firmama.

Kako je istakao, za neku godinu imaćemo i potpuno promenjenu sliku tržišta rada sa manjim brojem nezaposlenih mladih ljudi, ali i većom konkurencijom gde će zahvaljujući veštini i znanjima, biti olakšan prelazak sa jednog na drugi posao, svakako biće potrebna i konstantna usavršavanja, ali će sve to voditi ka napredku i progresu zemlje.

Ministar finansija je podsetio da se naša zemlja uspešno izborila sa korona krizom i da je izbegla loš scenario. Prvi smo u Evropi po najvažnijem pokazatelju jedne ekonomije, rastu BDP, naveo je on i izrazio nadu da i mladi prepoznaju postignute rezultate.

Projekat „Loznica najboljima“ jedan je od prvih takve vrste u Srbiji.

Po raspisanom javnom pozivu u okviru programa „Loznica najboljima“ od 09.01.2020. godine, a nakon obavljenog razgovora gradonačelnika Loznice i stručnog tima, prva grupa od 18 lica dobila je 26.02.2020 godine Rešenja o imenovanju u projektni tim – „Tim za budućnost Loznice“.

Cilj projekta je povratak mladih i visokoobrazovanih u Loznicu, njihovo zapošljavanje i uključivanje u izradu naučne studije, čija će sadržina biti analiza kretanja Loznice u budućnosti na srednjoročnom planu u svim oblastima društvenog života.

Prva grupa od 18 polaznika 28. maja počela je sa radom u prostorijama Gradske uprave.

Slične teme

Mali: Do kraja sledeće nedelje svi prijavljeni građani dobiće prvih 30 evra pomoći

Mali: Do kraja sledeće nedelje svi prijavljeni građani dobiće prvih 30 evra pomoći

Popović: Republika Srbija je posvećena stvaranju dobrog privrednog ambijenta

Popović: Republika Srbija je posvećena stvaranju dobrog privrednog ambijenta

Mali se sastao sa regionalnim direktorom kompanije Vansi Erports

Mali se sastao sa regionalnim direktorom kompanije Vansi Erports