Читај ми

Мали похвалио пројекат „Лозница најбољима“, пример за друге локалне самоуправе

1/3

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је боравио у Лозници, где је разговарао са руководством града и похвалио пројекат који су покренули „Лозница најбољима“, чији је циљ повратак младих и високообразованих у тај град и њихово запошљавање. Он је рекао да је тај пројекат добар пример и за друге локалне самоуправе.

Младима је пружена прилика да своју каријеру остваре у Лозници, а како објашњавају у том граду, „Тим за будућност Лознице“ требало би да допринесе унапређењу и побољшању квалитета рада са грађанима, покретању привредне активности, унапређењу људских ресурса у градској управи и јавном сектору, а између осталог и унапређењу пословног окружења на локалном нивоу.

Министар се на састанку сусрео са младима из “Тима за будућност Лознице” и том приликом истакао да су њихова младост, знање и енергија потребни Србији.

Он је подсетио да ће Србија, ослањајући се на могућности које ће јој пружити млади, њихово знање, вештине и енергија сигурно доживети велике промене ка бољој будућности.

Мали је истакао да је држава препознала да треба улагати у младе нараштаје како би остали и живели у Србији. Према његовим речима, програмом “Србија 2025” предвиђено су издвајања од 700 милиона евра за младе.

“Око 700 милиона евра додатног новца иде за младе. Ту је реч о изградњи станова за младе брачне парове, за младе лекаре, научнике, тако да могу свој кров над главом да добију под најповољнијим могућим условима, да се боримо за свако ново радно место, за сваку нову фабрику. Ви ћете имати прилику да покажете своје знање, став и енергију. То је огроман пројекат и када се спроведе Србија ће бити потпуно другачије место за живот које нуди много бољу перспективу“, рекао је он у разговору са младима.

На то да је Србија расадник памети и знања, указује, нагласио је он, и то што смо у последњих пар месеци отворили неколико научно технолошких паркова и стартап центара.

„Видим ту децу која имају идеје, знање, не сматрају да су гори од других и иду напред са позитивном енергијом. Пре пар година није тако било, али данас је све потпуно другачије. Резултате које је Србија остварила и они препознају и знају да цене, уверени су и у своје способности и виде да је могуће да неке ствари ураде сами или заједно са нама“, казао је Мали.

Млади су се у разговору интересовали за њихова будућа примања, а министар им је скренуо пажњу да за њих има посла, како у Србији у разним приватним фирмама, тако и у јавној управи на будућим пројектима, само је важно да буду упорни и да се боре за себе. Према његовим речима, потребна је само мотивација и упорност, и успех ће увек бити ту.

Он је додао да напоре Србије да постане водећа у технолошким иновацијама и стартаповима препознају и други, те нас је тако недавно Фајненшел тајмс похвалио уз оцену да „Србија пружа ИТ инвеститорима више од других технолошких центара“.

Мали је подсетио и да је пре неколико дана представио програм „Моја прва плата“ где се у првом наврату планира запошљавање 10.000 младих људи, уз дотацију државе. На тај начин се жели додатно стимулисати ново запошљавање.

„Држава ће за све оне који су завршили средњу школу плаћати 9 месеци 20.000 динара, за оне који су завршили факултет 24.000 динара како би мотивасали послодавце да запосле људе. Увек је најтеже доћи до првог посла, послодавац ће дати остали део плате али ми ћемо помоћи са 200 евра првих девет месеци. Док се свет још увек бори са короном, ми идемо у корак напред, а то је да се запосле ови млади људи. За то ће бити издвојено две милијарде динара у буџету ове године“, рекао је Мали.

Он је додао и да ће бити додатно издвојено 1,2 милијарди динара за професионалну обуку и млађих али и старијих људи. „Идеја је била да се новац не даје за обуке кроз неке тренинг центре, већ да иде директно фирмама које хоће да запосле. Директно ћемо фирмама дати да оне обучавају раднике за своје потребе, држава ће сносити трошкове, након завршетка обуке, они имају посао у тим фирмама.

Како је истакао, за неку годину имаћемо и потпуно промењену слику тржишта рада са мањим бројем незапослених младих људи, али и већом конкуренцијом где ће захваљујући вештини и знањима, бити олакшан прелазак са једног на други посао, свакако биће потребна и константна усавршавања, али ће све то водити ка напредку и прогресу земље.

Министар финансија је подсетио да се наша земља успешно изборила са корона кризом и да је избегла лош сценарио. Први смо у Европи по најважнијем показатељу једне економије, расту БДП, навео је он и изразио наду да и млади препознају постигнуте резултате.

Пројекат „Лозница најбољима“ један је од првих такве врсте у Србији.

По расписаном јавном позиву у оквиру програма „Лозница најбољима“ од 09.01.2020. године, а након обављеног разговора градоначелника Лознице и стручног тима, прва група од 18 лица добила је 26.02.2020 године Решења о именовању у пројектни тим – „Тим за будућност Лознице“.

Циљ пројекта је повратак младих и високообразованих у Лозницу, њихово запошљавање и укључивање у израду научне студије, чија ће садржина бити анализа кретања Лознице у будућности на средњорочном плану у свим областима друштвеног живота.

Прва група од 18 полазника 28. маја почела је са радом у просторијама Градске управе.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс