Čitaj mi

Mali: Od danas prijava studenata za studentske kartice, brojne pogodnosti za kvalitetniji studentski život

1/4

Oko 240.000 studenata državnih i privatnih univerziteta, akademija i visokih škola u Srbiji od danas, na portalu zsk.trezor.gov.rs, može da se prijavi za novu studentsku karticu, koja će biti i platna i koja će im omogućavati brojne popuste i pogodnosti prilikom plaćanja.

Ovo je danas najavio potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji se u Ministarstvu finansija sastao sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, direktorom „Banke Poštanska štedionica” Bojanom Kekićem i predstavnicima studentske organizacije SKONUS.

Kako je rečeno nakon sastanka, na kartice će biti uplaćeno po 500 dinara, kako bi odmah bile aktivne, a studenti će sa njima moći da ostvaruju 20 odsto popusta na vozne karte “Srbija vozom”, 10 odsto popusta na avionske karte “Er Srbije”, popuste u knjižarama, bibiliotekama, biskopima, ustanovama kulture, uslužnim i ugostiteljskim objektima, odnosno kod svih partnera koji se budu uključili u projekat.

Ministar Mali je rekao da je prijava studenata počela danas u podne, dok je rok za prijavu neograničen, te da će ubrzo studentima biti i uručene navedene kartice. 

„Najpre želim da zahvalim studentima, ovo je njihova inicijativa i mi smo učinili sve kako bismo im olakšali život, kako bismo ih bar malo finansijski pomogli jer uvek je studentima teško i bore se za svaki dinar. Želim da zahvalim jer ste uspeli da nas pokrenete na pravi način i konkretni rezultati, konkretne koristi za naše studente su ovde“, rekao je Mali. 

On se zahvalio i Ministarstvu prosvete i „Banci Poštanskoj štedionici“ na saradnji na ovom važnom projektu podrške važnoj kategoriji svakog društva - studentima. 

„Time pokazujemo koliko poštujemo studente, želimo da podignemo njihov životni standard i ovo je pravi put i pravi način. Ovo je projekat koji nema kraja i koji je za budućnost naše zemlje jedan od najvažnijih na kojima trenutno radimo“, zaključio je Mali.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da su najnovije pogodnosti za studente pokazatelj kontunuirane brige Vlade Srbije o svim slojevima našeg društva, posebno o onima koji će biti nosioci društvenog života u budućnosti. 

„Danas je na delu jedan od prvih koraka, naredni će sigurno biti još značajniji. Studentska kartica koja će biti platna znači da će imati benefite u različitim sferama, da će moći da dobiju studentske stipendije i kredite preko ovih kartica“, rekla je ministarka prosvete, i dodala da u ovom momentu 9.000 studenata dobija stipendije, dok 6.000 koristi kredite. 

Ona je napomenula da će studentske kartice biti urađene po modelu penzionerskih kartica, te da je ovaj projekat iskorak u skladu sa potrebama studenata. 

Bojan Kekić je rekao da je „Banka Poštanska štedionica“ banka sa jasno definisanim državnim interesom te da je studentska kartica projekat ulaganja u budućnost. 

„Iz tih razloga se 'Banka Poštanska štedionica' opredelila da u punom kapacitetu pruži podršku Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete, da otvorimo besplatno tekuće račune svim studentima, da besplatno izdamo karticu i ne naplaćujemo mobilno bankarstvo i kao dobar gest da bi kartica bila aktivna svakom studentu će na kartici biti po 500 dinara. Ovo je ulaganje u budućnost“, rekao je Kekić. 

Margareta Smiljanić kao predstavnik studenata istakla je da su studenti ponosni na činjenicu da su jedan od najvećih studentskih projekata podržali Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete. 

„Dijalogom između studenata i predstavnika izvršne vlasti došli smo do toga da se studenti mnogo lakše suočavaju sa svakodnevnim finansijskim izazovima. Bilo nam je važno da svi studenti u Srbiji imaju jednake mogućnosti i šanse i oni su jako pozitivno reagovali na popuste koji su do sada objavljeni“, zaključila je Smiljanić.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura