Читај ми

Мали: Од данас пријава студената за студентске картице, бројне погодности за квалитетнији студентски живот

1/4

Око 240.000 студената државних и приватних универзитета, академија и високих школа у Србији од данас, на порталу zsk.trezor.gov.rs, може да се пријави за нову студентску картицу, која ће бити и платна и која ће им омогућавати бројне попусте и погодности приликом плаћања.

Ово је данас најавио потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали који се у Министарству финансија састао са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић, директором „Банке Поштанска штедионица” Бојаном Кекићем и представницима студентске организације СКОНУС.

Како је речено након састанка, на картице ће бити уплаћено по 500 динара, како би одмах биле активне, а студенти ће са њима моћи да остварују 20 одсто попуста на возне карте “Србија возом”, 10 одсто попуста на авионске карте “Ер Србије”, попусте у књижарама, бибилиотекама, бископима, установама културе, услужним и угоститељским објектима, односно код свих партнера који се буду укључили у пројекат.

Министар Мали је рекао да је пријава студената почела данас у подне, док је рок за пријаву неограничен, те да ће убрзо студентима бити и уручене наведене картице. 

„Најпре желим да захвалим студентима, ово је њихова иницијатива и ми смо учинили све како бисмо им олакшали живот, како бисмо их бар мало финансијски помогли јер увек је студентима тешко и боре се за сваки динар. Желим да захвалим јер сте успели да нас покренете на прави начин и конкретни резултати, конкретне користи за наше студенте су овде“, рекао је Мали. 

Он се захвалио и Министарству просвете и „Банци Поштанској штедионици“ на сарадњи на овом важном пројекту подршке важној категорији сваког друштва - студентима. 

„Тиме показујемо колико поштујемо студенте, желимо да подигнемо њихов животни стандард и ово је прави пут и прави начин. Ово је пројекат који нема краја и који је за будућност наше земље један од најважнијих на којима тренутно радимо“, закључио је Мали.

Славица Ђукић Дејановић истакла је да су најновије погодности за студенте показатељ контунуиране бриге Владе Србије о свим слојевима нашег друштва, посебно о онима који ће бити носиоци друштвеног живота у будућности. 

„Данас је на делу један од првих корака, наредни ће сигурно бити још значајнији. Студентска картица која ће бити платна значи да ће имати бенефите у различитим сферама, да ће моћи да добију студентске стипендије и кредите преко ових картица“, рекла је министарка просвете, и додала да у овом моменту 9.000 студената добија стипендије, док 6.000 користи кредите. 

Она је напоменула да ће студентске картице бити урађене по моделу пензионерских картица, те да је овај пројекат искорак у складу са потребама студената. 

Бојан Кекић је рекао да је „Банка Поштанска штедионица“ банка са јасно дефинисаним државним интересом те да је студентска картица пројекат улагања у будућност. 

„Из тих разлога се 'Банка Поштанска штедионица' определила да у пуном капацитету пружи подршку Министарству финансија и Министарству просвете, да отворимо бесплатно текуће рачуне свим студентима, да бесплатно издамо картицу и не наплаћујемо мобилно банкарство и као добар гест да би картица била активна сваком студенту ће на картици бити по 500 динара. Ово је улагање у будућност“, рекао је Кекић. 

Маргарета Смиљанић као представник студената истакла је да су студенти поносни на чињеницу да су један од највећих студентских пројеката подржали Министарство финансија и Министарство просвете. 

„Дијалогом између студената и представника извршне власти дошли смо до тога да се студенти много лакше суочавају са свакодневним финансијским изазовима. Било нам је важно да сви студенти у Србији имају једнаке могућности и шансе и они су јако позитивно реаговали на попусте који су до сада објављени“, закључила је Смиљанић.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен