Читај ми

Станивуковић учествовао на Тематском друштвеном дијалогу о систему социјалне заштите у Републици Србији

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учестовао је данас на Тематском друштвеном дијалогу о систему социјалне заштите у Републици Србији, где је напоменуо да је неопходно да се чују и разумеју потребе најугроженијих, да би се пронашла најбоља решења. 

Станивуковић је истакао да је у буџету за ову годину посебна пажња посвећена опредељивању средстава за дечју, борачко-инвалидску, социјалну заштиту, за побољшање ученичког и студентског стандарда, за спортске стипендије, награде и признања. 

„Тако смо ребалансом буџета за ову годину определили више од 141 милијарде динара за најугроженије категорије. Убедљиво највише новца је планирано за заштиту породице и деце, више од 64 милијарде, као и за кориснике социјалне заштите, у износу већем од 26 милијарди динара. Између осталог, за обављање делатности установа социјалне заштите опредељен је износ од око 21 милијарде динара“, рекао је он. 

Осврнуо се и на, како је оценио, правовремену реакцију државе на пандемију вируса корона и истакао да је здравствени аспект немерљив, јер се показало да од њега зависи економски опоравак. 

„Наша држава је до сада, упркос највећој здравственој и економској кризи икада, успела да благовремено реагује и смањи негативне последице које је изазвала пандемија вируса корона. Осим обезбеђивања адекватних здравствених капацитета, неопходних лекова, респиратора, изградње две ковид болнице прошле, и још једне која се гради ове године, грађани на располагању имају четири вакцине“, подвукао је он. 

Станивуковић је објаснио да се држава пре пандемије понашала домаћински и одговорно, што је условило могућност за издвајање великог новца за помоћ привреди и грађанима. 

„Имали смо четири године суфицит у буџету и направили смо резерве за кризне ситуације. Рачунајући два пакета помоћи прошле и трећи ове године, држава је укупно издвојила око 8 милијарди евра, и то први пут у историји“, напоменуо је Станивуковић. 

Он је нагласио да су упркос тешкој ситуацији у којој се нашао цео свет, посебна пажња посвећена најугроженијим категоријама. 

„Размишља се о онима који су најугроженији и ослушкују се њихове потребе. Тако је издвојен додатни новац за незапослене грађане, који ће уз 30+30 евра, добити 60 евра помоћи. Додатни новац је издвојен и за пензионере, којима ће у септембру бити уплаћено још 50 евра. Процењено је да су међу најугроженијима наши грађани у јужној покрајини, због чега су сви, укључујући и децу на Косову и Метохији добили по 100 евра, а незапослени укупно 200 евра“, рекао је Станивуковић. 

Државни секретар је подсетио и да су ове године предузећа добила три половине минималне зараде за око милион и 200 хиљада запослених, као и да је предвиђена додатна секторска подршка. 

Станивуковић је истакао да су мере произвеле задовољавајући ефекат, пошто је сачувана привреда, као и животни стандард грађана. 

„Наш циљ превазилази тренутне резултате, јер свесни тешких животних околности појединих друштвених група, тежимо да још више подижемо животни стандард. Зато успевамо да и поред борбе против последица вируса корона издвајамо никад већи новац за капиталне инвестиције, ове године чак 7,2 одсто БДП-а на нивоу опште државе. Наша земља не одустаје ни од пројекта „Србија 2025“, који подразумева додатна улагања од 14 милијарди евра, што треба да доведе до повећања плата и пензија“, напоменуо је он и додао да је планирано да за четири године просечна плата буде 900, а просечна пензија око 430 евра. 

Нагласио је да ће у Србији до краја године бити у изградњи чак осам ауто-путева, што ће уз изградњу остале планиране инфраструктуре, још више подстаћи долазак страних инвеститора. 

„То значи да ће бити отворена нова радна места, чиме ће се додатно смањити незапосленост, која је упркос кризи прошле године била на историјском минимуму од 9 процената“, рекао је он. 

Станивуковић је оценио да бројке говоре да се очекује раст већи од 6 одсто до краја године, чиме се отвара простор за размишљање о повећању плата и пензија. 

„Са аспекта социјалних давања, већи раст и унапређење привредног амбијента Србије, уз повећање плата и пензија, води до могућности за још већа издвајања за најугроженије категорије становништва. Држава ће наставити да на прави начин брине о онима којима је то најпотребније и од тога никада нећемо и не смемо одустати“, закључио је Станивуковић. 

Поред Станивуковића, у уводном обраћању на Тематском друштвеном дијалогу о систему социјалне заштите у Републици Србији, говорила је и министарска за људска и мањинска права и друштвени дијалго Гордана Чомић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, стална координаторка Уједињених нација у Републици Србији Франсоаз Жакоб, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап, председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, програмски координатор у Иницијативи за економска и социјална права А11 Данило Ђуричић, као и менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Драгана Јовановић Аријас. 

Сличне теме

Одбор директора ММФ усвојио аранжман са Србијом

Одбор директора ММФ усвојио аранжман са Србијом

Министар Мали потписао уговор са добитником стана у насељу „Земунске капије“

Министар Мали потписао уговор са добитником стана у насељу „Земунске капије“

Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице

Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице