Читај ми

Станивуковић - Буџет за 2022. годину предвиђа увећање од пет одсто за образовање

1/2

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић изјавио је данас да је Нацртом закона о буџету за 2022. годину за образовање предвиђено 252,8 милијарди динара што је увећање од пет одсто у односу на ребаланс из октобра ове године.

 „Ове године за образовање је предвиђено 240,8 милијарди динара, док је Нацртом закона о буџету за наредну годину планирано 252,8, што представља повећање од 12 милијарди динара“, рекао је Станивуковић. 

Он је на седници Међуминистарског савета за праћење и усмеравање спровођења реформе у области образовања истакао и да су сва давања за реформски процес у области образовања, у буџетском смислу, а у контексту секторске буџетске подршке за образовање, обухваћене посебним документом Средњорочни план расхода сектора образовања (МТЕФ).

Према његовим речима, израда тог документа који припрема надлежно ресорно министарство у сарадњи са Министарством финансија, је уједно била и део индикатора за повлачење варијабилних транши секторске буџетске подршке за рeформу јавне управе, након чега се помно прате потребе реформе овог сектора. 

Станивуковић је навео да су реформе у области образовања, као приоритетне, препознате и у Програму економских реформи, који представља најважнији стратешки документ Владе Србије у координацији економских политика унутар наше земље, региона и са ЕУ, у претходним циклусима. 

„У нацрту ЕРП за период од 2022. до 2024. године три структурне реформе се односе на област образовања и то Успостављање оквира за увођење Гаранција за младе у Републици Србији, Квалификације оријентисане према потребама тржишта рада и Дигитализација система образовања и увођење јединственог информационог система образовања“, појаснио је Станивуковић.

Државни секретар је том приликом истакао и да Министарство финансија има веома добру сарадњу са свим надлежним институцијама укљученим у коришћење инструмента секторске буџетске подршке (SBS), који смо до сада користили из ИПА 2015 за реформу јавне управе и ИПА 2016 за интегрисано управљање границом и образовање. 

Он је навео и да Министарство финансија континуирано дели искуство са колегама из других ресора, као и да је у оквиру Секторског реформског уговора за област образовања (ИПА 2016) блиско сарађивало са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у припреми Извештаја о самопроцени. Објаснио је и да је Министарство финансија надлежно за испуњење три од четири општа предуслова за коришћење секторске буџетске подршке, као инструмената ИПА, а то су - макроекономска стабилност, транспарентност буџета и реформа управљања јавним финансијама.

Говорећи о макроекономском окружењу, Станивуковић је подсетио да је позитиван тренд започет 2015. године и да је настављен до данас упркос пандемији корона вируса, а што потврђују и важни макроекономски индикатори. Напоменуо је да је то омогућило да се држава успешно носи са глобалним изазовима, не само здравственим, већ и економским. 

Наводећи да се очекује да ће привредни раст ове године износити преко 7%, док је стопа незапослености на нивоу пре пандемије, он је подсетио да су добре прогнозе потврдили и ММФ, Светска банка, Европска комисија кроз последњи извештај о напретку, што је за нас посебно важно. 

Истакао је и да је остварен напредак у реформи Пореске управе, јачању управљања јавним финансијама, решавању питања државних предузећа и приватизацији највеће државне банке. 

„Предстоје нам даље, веома важне мере за борбу против сиве економије, пре свега е-фискализација на којој интензивно радимо, даља реформа Пореске управе и јачање корпоративног управљања јавним и државним предузећима. Посвећени смо наставку спровођења реформе јавних финансија“, рекао је Станивуковић и подсетио да је Влада у јуну ове године усвојила нови Програм реформе управљања јавним финансијама 2021-2025.

Сличне теме

Мали: Издвајања за нове мере резултат уштеда у буџету и одговорне политике

Мали: Издвајања за нове мере резултат уштеда у буџету и одговорне политике

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке