Читај ми

Синиша Мали: Биће још добрих вести

Интервју министра финансија Синише Малог за „Ало“

1. Буџетом за 2019. предвиђено је повећање плата у јавном сектору, повећање минималне цене раде, а и пензионерима је већ стигао чек с увећаним износом. Имате ли још лепих вести за грађане за Нову годину?

Грађани Србије у новој 2019. години, посматрано са економског аспекта, заиста могу да очекују добре вести. Од 1. јануара плате у јавном сектору ће бити повећане између 7% и 12%. Највеће повећање од 12% добиће медицински и стоматолошки техничари, док ће лекари добити плате веће за 10%. Плате запослених у полицији, војсци и БИА биће веће за 9%, што је повећање које ће добити и запослени у образовању и социјалној заштити. Запослени у Пореској управи и Управи царина добиће повећање од 8,5%, а остали буџетски корисници од 7%. Истовремено, повећали смо и пензије, које никада нису биле веће, а тако ће се наставити и током 2019. Укинули смо и Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, уз повећање најнижих пензија до 5%. Чињеница је да пензије никада нису биле веће, а оне ће наставити даље да расту, из године у годиину. Такође, минимална цена рада ће, по први пут, бити изнад 27.000 динара.

Такође, увајањем сета реформских закона у Скупштини Србије, донели смо лепе вести и привредницима. Смањили смо оптерећење на зараде, с обзиром да се од 1. јануара укида допринос за незапосленост на терет послодавца. То је велика и важна ствар за послодавце, с обзиром да је пореско оптерећење нето плате смањено са 63% на 62%. Смањени су и парафискални намети, укидањем појединих накнада, а такодје је измењен и начин обрачуна амортизације, који ће дуговорчно смањити обавезе пореских обвезника. Разговоре са приврединцима наставићемо и у наредном периоду, како би, заједно дошли до нових решења која ће олакшати рад привреди.

Као што можете да видите, све ово су лепе вести за грађане Србије, и то само део њих, а радићемо на томе да их буде још више.

2. Каквом животном стандарду Срби могу да се надају?

Побољшање животног стандарда наших грађана спада у приоритете Владе Србије и потпуно смо посвећени томе да сваки грађанин Србије осети бољитак. Са повећањем броја инвестиција, са олакшицама за привреднике које смо донели и које ћемо тек донети, са даљим смањењем броја незапослених, животни стандард грађана ће наставити да расте. Просечна плата ће већ у јануару, како очекујемо, износити 460 евра. Пензије ће такође расти, и као што сам рекао, биће све веће и веће. Оптимиста сам, и након веома успешне 2018. године, верујем да ћемо имати подједнако успешну, ако не и успешнију 2019. годину.

3. Недавно сте рекли и да је пред Србијом ново Златно доба, на основу чега сте изнели такве претпостаке и како грађани да вам верују?

Сви макроекономски показатељи говоре у прилог томе да је Република Србија на добром путу, на путу економског напретка и просперитета. Након година економског пропадања, због катастрофалне политике претходне власти, морали смо да спроведемо структурне реформе, које су дале одличне резултате. Тако данас имате стопу незапослености од 11,3%, што значи да никада мање незапослених није било. Имате привредни раст, који ће ове године, како очекујемо, износити 4,4% БДП. Имате јавни дуг који је 54,1%, а очекујемо да ће ускоро бити на нивоу испод 50%. Имате рекордан прилив страних директних инвестиција, по којима смо апсолутни лидер у региону. Такође, ову годину ћемо завршити са суфицитом у буџет. Бројеви не лажу, и јасно нам указују да је економска политика коју водимо исправна.

4. На место министра финасија дошли сте с позиције градоначелника. Да ли се са ове дистанце мислите да је то била добра одлука?

Функције министра финансија и градоначелника се доста разликују, али одговорност је подједнако велика, јер сте одговорни грађанима и све што радите – радите у њиховом интересу. Да ли је ово добра одлука? Сигуран сам да јесте.

Финансије су „мој сектор“, област у којој сам се школовао и усавршавао. Наравно, финансијама сам се бавио у Граду Београду, јер је прво што смо морали да урадимо било да стабилизујемо градску касу која се налазила на рубу провалије. У Министарству ме је затекла другачија ситуација, у смислу да је, када сам изабран за министра, наша економија већ била стабилизована. Али зато су сада пред нама изазови да задржимо и унапредимо високе стопе привредног раста и да наша земља настави да се развија.

5. За буџет који је недавно усвојен истакли сте да је развојни и социјални, међутим, Фискални савет вам замера да је новац уместо на инвестиције отишао на службе безбедности војску и полицију. Како то коментаришете?

За капиталне пројекте у 2019. години издвојили смо 220 милијарди динара, и чињеница је да никада више новца за капиталне пројекте нисмо имали. Издвојили смо средства за радове на обилазници око Београда, за завршетак пута Сурчин-Обреновац, за изградњу ауто-пута Обреновац-Љиг… Такође, издвојена су средства за изградњу и реконструкцију здравствених објеката, за установе културе, за модернизацију школа, за социјалну заштиту. Издвојен је новац за Научно-технолошки парк у Новом Саду, за дигиталне учионице, Дата центар у Крагујевцу…

Тачно је да смо определили већа средства за војску и полицију у односу на претходну годину, али не слажем се да не издвајамо довољно за инвестиције. Понављам да буџет за 2019. годину доноси повећање средстава за капиталне инвестиције, па ће чак 30% више новца бити издвојено за ту сврху и зато сматрам да наведена примедба Фискалног савета није оправдана.

6. Шта Вам је био приоритет приликом састављања буџета?

Повећање животног стандарда грађана, веће инвестиције и повећање конкурентности наше привреде су три стуба на којима је постављен буџет за 2019. годину. Даље јачање наше економије, које ће довести до бољег животног стандарда грађана Србије, приоритети су од којих нећемо одустати и којима смо се водили приликом састављања буџета за 2019. годину.

7. Који ресор је захтевао највише новца у 2019?

Сви министри у Влади Републике Србије су ту са истим задатком – да грађани живе боље. Сви желе да спроведу што више пројеката и да побољшају положај оних за које је њихов сектор надлежан. Зато увек сви траже више и мислим да је то сасвим нормално. Са друге стране, важно је бити рационалан и направити приоритете, а мислим да смо у томе успели јер су сви у Влади задовољни буџетом за следећу годину.

8. Врло млади сте стекли знања и звања која су дефицитарна у Србији. На радној биографији свако од ваших страначких колега би вам позавидео –

четири године сте провели у

компанији Deloitte & Touche, две године у Прагу, радили сте у инвестиционој банциCredit Suisse First Boston у Њујорку. Због чега сте се вратили у Србију и успешну каријеру заменили политиком?

Вратио сам се јер сам желео да моја деца одрастају овде и да помогнем да од Србије створимо стабилну, уређену државу. Лепо је школовати се у иностранству, упознавати нове људе и културе, ширити видике, али још је лепше бити у својој земљи и радити на томе да ваш град и ваша држава буду боља места за живот. И верујте ми, ниједног тренутка се нисам покајао због своје одлуке.

Сличне теме

Министар Мали за Блумберг: Желимо да удвостручимо раст у наредне три године

Интервју Синише Малог за “Ало!”

Почиње препород, док други стагнирају, ми растемо: Синиша Мали о буџету