Читај ми

Fitch Rating: Потврђен кредитни рејтинг Републике Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга „Fitch Ratings“ је потврдила кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ и задржала изгледе за његово даље побољшање и оценила их стабилним. 

Агенција наглашава да је кредитни рејтинг Републике Србије подржан кредибилним оквиром макроекономске политике, дисциплинованом фискалном политиком као и растом бруто домаћег производа по глави становника, у поређењу са просеком земаља са аналогним рејтингом. Такође, у извештају се наводи да је Република Србија успешно управљала макроекономским ризицима који су произишли услед енергетске кризе.

На основу прелиминарних података, агенција предвиђа економски раст од 2,5% за 2023. годину, који је подржан инвестицијама и трговинском разменом. Извоз је порастао услед капацитета генерисаног новим страним директним инвестицијама, на основу развоја инфраструктурних пројеката и развоја грађевинског сектора и сектора некретнина. Опоравак пољопривредног сектора са растом од 9% услед повољних временских услова након две године суше, је такође подржао овакав раст. Оцењују да би потражња на домаћем тржишту требало да буде главни извор раста у 2024. и 2025. години, док ће приватна потрошња имати користи од континуираног раста плата.

Република Србија наставља путем одрживог економског раста, вођеног високим страним директним инвестицијама. Захваљујући радовима на тренутно највећем пројекту Републике Србије, изградњи комплекса „EXPO 2027“, капиталне инвестиције ће остати на високом нивоу. Пројекти финансирани страним директним инвестицијама ће даље поспешити извоз, као и повећање потражње у оквиру Европске уније, иако ће ефекат донекле бити неутралан с обзиром на интензитет увоза за потребе грађевинских и инфраструктурних пројеката. 

Учешће инвестиција у БДП-у се предвиђа се на око 26,5% у 2024. и 2025. години, у односу на 18,2% колико су износиле у периоду између 2010. и 2019. године. Fitch агенција такође предвиђа раст од 3,3% у 2024. години и 4,2% у 2025. години, а истиче да Споразум о слободној трговини потписан са Народном Републиком Кином у септембру прошле године, Нови план раста Европске уније за Западни Балкан, као и инфраструктурни развој у оквиру припрема за „EXPO 2027“, заједно подржавају висок раст за долазећи период.

Влада Републике Србије ће наставити даље да јача своју привреду, акумулира резерве и континуирано привлачи стране директне инвестиције, као и да позитивно и успешно одговара на различите изазове, како из домаћег, тако и из међународног окружења.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура