Синиша Мали

Синиша Мали

Синиша Мали

Потпредседник Владе и министар финансија

Рођен је 1972. године у Београду. Основну и средњу школу – Пету београдску гимназију, завршио је у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Током основних студија, добио је награду као студент генерације, да би по завршетку студија добио награду за најбољи дипломски рад.

Као Ron Brown стипендиста, 1999. године је магистрирао на Washington University у Сент Луису, Сједињене Америчке Државе (САД), смер финансије (Master of Business Administration диплома). Током студија је радио као асистент на пет предмета из области пословних финансија. Након студија је примио награду као најбољи студент у области финансија, као и награду да је међу 10 одсто најбољих студената на топ 20 пословних школа у САД те године.

У септембру 2020. године уписао је докторске студије на Техничком универзитету у Кошицама, у Словачкој, где je похађаo студијски програм „Финансије“. У августу 2022. године је положио тзв. „dissertation exam“ којим се одобрава тема за докторски рад. У јуну 2023. године одбранио је докторску тезу под називом „The Flypaper Effect in the Republic of Serbia“.

Био је градоначелник Београда од априла 2014. до маја 2018. године. Претходно је обављао функцију председника Привременог органа Града Београда. Пре него што је постао градоначелник, био је специјални саветник за привреду и финансије у Влади тадашњег премијера Републике Србије Александра Вучића.

Претходно је био финансијски саветник у приватном сектору, где је радио у неколико приватних предузећа која су се бавила саветовањем у области финансијских услуга. Радио је као консултант у компанији „Deloitte & Touche” у Београду и Прагу, где се специјализовао за област куповине и продаје предузећа, финансијски консалтинг, финансијско реструктурирање и консолидацију пословања у приватним и јавним предузећима.

Радио је у „Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group” у Њујорку.

Године 2001. постављен је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије. Крајем те године прелази у Агенцију за приватизацију, где је био директор Центра за тендерску приватизацију. На тој функцији остаје до краја 2003. године.

На позицију министра финансија први пут долази у мају 2018. године, као признат финансијски стручњак, који је радио за највеће светске консултантске компаније, али и као градоначелник који је покренуо и спровео обиман програм финансијске консолидације у Граду Београду, где је преполовио дуг града и значајно смањио буџетски дефицит. За време његовог мандата Београд је по први пут добио кредитни рејтинг, који према извештају рејтинг агенције Мудис износи БА3.

Као министар финансија, иницирао је низ мера и активности које су допринеле убрзаном привредном расту Републике Србије, који је за време његовог мандата био међу највишима у Европи. Србија је три године заредом имала суфицит у буџету, а јавни дуг под контролом и на нивоу од 52% БДП-а. Министарство финансија је предложило законе који имају за циљ стварање бољег пословног окружења, а Мали је иницирао и снижавање пореског оптерећења на зараде, које се смањивало три године за редом. Са таквим добрим резултатима, Србија је спремно дочекала кризу изазвану пандемијом коронавируса, и донела свеобухватни пакет мера вредан 5,8 милијарди евра за подршку привреди и грађанима, што износи 12,5% БДП-а. Економске мере Србије похвалиле су међународне финансијске институције, истакавши да је на тај начин спашена привреда, а рејтинг агенције су задржале ниво постојећег кредитног рејтинга. У току пандемије, незапосленост је пала на историјски низак ниво од 7,3%, а просечна плата је први пут премашила 500 евра.

По други пут за министра финансија изабран је у октобру 2020. године.

У новембру 2020. године постављен је за националног координатора Републике Србије за сарадњу Републике Србије у оквиру механизма сарадње Народне Републике Кине и држава Централне и Источне Европе, као и за председника српског дела Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са НР Кином. Председник је Мешовитог комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима, а такође је и гувернер Србије у Светској банци и у Азијској инфраструктурној инвестиционој банци.

Председник је Координационог тела за спречавање прања новца и финансирање тероризма. Такође, председник је Координационог тела за сузбијање сиве економије. Члан је Савета за економски развој.

Носилац је звања Chartered Financial Analyst (CFA) и члан CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club.

У новембру 2020. године положио је испит из области управљања алтернативним инвестицијама, чиме је стекао звање Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA), које додељује еминентна светска Асоцијација CAIA.

Такође, носилац је лиценце портфолио менаџера, коју издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Јуна 2017. године, као полазник VI класе, завршио је Високу школу безбедности и одбране и стекао највиши ниво каријерног усавршавања у Војсци Републике Србије.

Добитник је награде „Најевропљанин 2014” за пројекат развоја и реконструкције Београда. Европски покрет у БиХ му је 2017. године доделио признање „Најтолерантнији град у региону”.

Активно се бави спортом. Почасни је носилац црног појаса у теквондоу 5. дан за допринос развоју спорта. Редовни је учесник маратонских трка, а између осталих, истрчао је маратоне у Атини, Берлину, Истанбулу, Будимпешти, Лондону, чиме је последњом трком у марту 2023. године добио признање „Six Star Medal“. Добитник је ордена Великомученика Крагујевачких првог реда, који му је, уз благослов патријарха српског Иринеја, у октобру 2019. године уручио Владика Шумадијски Јован.

Течно говори енглески језик, служи се грчким и учи кинески језик.

Отац је Теодора, Виктора и Лоле.