Čitaj mi

Uspešno ugovoreni svi projekti za prvi deo programa IPA 2020

Republika Srbija je uspešno i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za prvi deo programa IPA 2020 sa stopom ugovaranja od 87,72%. Ukupan iznos svih ugovorenih projekata sa nacionalnim kofinansiranjem za prvi deo programa IPA 2020 je 37.225.959,79 evra. Ostvareni rezultat predstavlja ukupno 18 potpisanih ugovora.

Ukupan budzet finansijkog sporazuma između Republike Srbije i Evropske unije za prvi deo Nacionalnog programa IPA 2020 koji se sprovodi kroz decentralizovano upravljanje sredstvima Evropske unije iznosi 42.437.340 evra. 

Postignuta visoka stopa ugovaranja je jasan pokazatelj stručnosti i dugotrajnog truda uloženog u celokupni proces od strane svih institucija Republike Srbije koje su deo IPA strukture – Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, svih ministarstava i institucija koji su korisnici EU sredstava, kao i dobre saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji.

Ovim programom obuhvaćena su dva značajna grant projekta ukupne vrednosti 12.000.000 evra. Ciljevi ovih projekata su unapređenje službi socijalne zaštite i inkluzija ljudi iz ranjivih grupa, naročito Roma, odnosno povećanje zaposlenosti sa akcentom na omladinu, dugoročno nezaposlene ljude i osobe sa invaliditetom. Rok za implementaciju ovih projekata je tri godine.

Takođe, važni projekti iz ovog programa su nabavka opreme kao i usluga sa ciljem dizajniranja, razvoja i implementacije automatizovanih sistema uvoza i izvoza i sistema upravljanja carinskim odlukama. Ukupna vrednost ovih ugovora je skoro 9.000.000 evra.

Iz instrumenta pretpristupne pomoći Republika Srbija u indirektnom upravljanju, u okviru programa pretpristupne pomoći u periodu od 2014. godine do danas je ugovorila 359 projekata inicijalne vrednosti veće od 590.000.000 evra.

IPA 2020 je osmi po redu program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima Evropske unije. Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije kao telo za ugovaranje je nadležno za poslove sprovođenja postupka javnih nabavki, ugovaranja, finansijskog upravljanja, praćenja sprovođenja ugovora koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći Evropske unije.

Slične teme

Mali:  Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Mali: Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske