Čitaj mi

Siniša Mali predsedavao Radnom grupom za zelene obveznice

1/4

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Međuresorne radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zadaci radne grupe su da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu Okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, da izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, kao i da nakon emisije upravlja sredstvima i izveštava Vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju projekata, koji se finansiraju iz emisije zelenih obveznica.

Ministar finansija je istakao da je ovo još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Republike Srbije takozvanoj „zelenoj agendi“ i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Siniša Mali je napomenuo da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Prema njegovim rečima, prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promena.

 „Iz godine u godinu se u celom svetu sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i to je politika kojom se rukovodi i Vlada Republike Srbije“, rekao je Siniša Mali, i podsetio da su rebalanskom budzeta za 2021. godinu za ekologiju obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budzet za ekologiju preko 24 milijarde dinara. 

Kako je dodao, inicijativa Ministarstva finansija za izdavanjem zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu još jedan je pokazatelj naše opredeljenosti i posvećenosti sprovođenju takozvane „zelene agende“, i odličan je signal za investitore u toj oblasti.

„Vlada Republike Srbije je apsolutno opredeljena i spremna da ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine“, zaključio je ministar finansija.

Slične teme

Siniša Mali: Poseta Vašingtonu uspešna, ne odustajemo od reformi i daljeg rasta

Siniša Mali: Poseta Vašingtonu uspešna, ne odustajemo od reformi i daljeg rasta

Mali: Čelnici MMF-a u Vašingtonu pohvalili Srbiju, idemo dalje u reforme

Mali: Čelnici MMF-a u Vašingtonu pohvalili Srbiju, idemo dalje u reforme

Mali: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast

Mali: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast