Čitaj mi

Siniša Mali: Pozitivna ocena MMF-a nakon prve revizije stend-baj aranžmana

Nakon dvonedeljnih analiza svih aspekata naše ekonomije, rezultata, planova koje imamo, Srbija je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila pozitivne ocene reformi i reformske politike koju sprovodimo, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je ocenio da je Misija MMF-a uspešno okončana.

„Naša ekonomija je ocenjena kao otpornija na krizu čak i od većih ekonomija. Rat u Ukrajini ima užasne posledice na ekonomiju čitavog sveta, ali naša ekonomija i dalje raste i to je rezultat koji je video i MMF“, rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je rekao da je srpski BDP prošle godine zabeležio rast od 2,3 odsto, te da je u godini pre toga, ne računajući Irsku, srpska ekonomija bila najbrže rastuća ekonomija Evrope. 

To pokazuje, kako je rekao, rezultat od 60 milijardi evra BDP-a, dok je 2012. on iznosio 33 milijarde evra. 

„Ovaj parametar je duplo povećan uprkos sprovedenoj fiskalnoj konsolidaciji, krizi, svetskim problemima“, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da je MMF pohvalio udeo javnog duga Srbije u BDP-u od 51,5 odsto, što je daleko ispod Mastrihtske granice od 60 odsto, te da je prosek javnog duga zemalja Evropske unije oko 95 odsto BDP-a.

„Ovaj rezultat imamo uprkos krizi, merama pomoći ukupne vrednosti od devet milijardi evra, ogromnim ulaganjima u energetiku prošle godine. To je MMF ocenio veoma pozitivno i to je još jedan pokazatelj da odgovorno vodimo ekonomsku politiku“, poručio je ministar. 

On se osvrnuo ne trend rasta zaposlenosti na tržištu rada, i ukazao da u ovom trenutku ima 436.000 zaposlenih više u odnosu na 2012. godinu, kao i da je nezaposlenost od 9,4 odsto rekordno niska.

„Nikad nižu stopu nezaposlenosti u Srbiji nismo imali, sećamo se odlično kada je 2012. godine bilo 25,9 odsto nezaposlenih“, rekao je Mali. 

Na sve ove parametre, kako je istakao, za ukupan ekonomski razvoj važne su investicije, a i tu Srbija beleži rekorde, te je prošle godine postignut nivo od 4,4 milijardi evra stranih investicija, 3,9 milijardi u godini pre nje, kao i 3,8 milijardi evra u 2020. godini.

To znači, kako je rekao, da se otvaraju nove fabrike, nova radna mesta, kao što je u nedavno otvorenoj fabrici „Kontinental“, čemu je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, otvoreno oko 1.400 novih radnih mesta. 

Mali je poručio da ohrabruju i ekonomski rezultati za prvi kvartal ove godine rečima da je umesto planiranog deficita od 74,9 milijardi, ostvaren deficit od 26,8 milijardi, što je za oko 45 milijardi bolji rezultat od projektovanog.

„To je rezultat bolje naplate prihoda, bolje kontrole troškova i sve je to MMF analizirao, a izuzetno nam je važna ova dobra ocena najvažnije međunarodne finansijske institucije jer nam daje kredibilitet za dalje reforme“, rekao je Mali i poručio da se Srbija u krizi odgovorno ponašala i vodila odgovornu ekonomsku politiku.  

Potpredsednik Vlade je istakao da i narednih godina očekuje ekonomski rast, ali da je sada na agendi transformacija energetskog sektora.

Kako je najavio, do kraja maja će se završiti analiza energetskog sektora, tako da će se znati kolike su tačno investicije neophodne i gde. 

„Važno je da imamo jasnu strategiju. EPS je svakako najvažniji deo energetskog sektora, hoćemo da na pravi način rešimo sve probleme, da ovaj sistem bude bolji. To su milijarde koje treba da uložimo da budemo još efikasniji, nema govora o privatizaciji, želimo kroz transformaciju EPS-a da ceo energetski sektor reformišemo, da imamo stabilno snabdevanje energentima, da ovo preduzeće bude lokomotiva ekonomije, da doprinese rastu“, rekao je ministar i dodao da je cilj da 45 odsto proizvodnje EPS-a do 2030. godine bude iz obnovljivih izvora energije.

On je rekao da je dogovor sa MMF-om da javne investiicje ne staju, te da nijedan projekat do sada i nije zaustavljen.

Penzije su, kako je rekao, povećane kumulativno za 20,8 odsto, minimalna zarada za 14,3 odsto, plate u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Prioritet je rast životnog standarda građana. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata iznosi 1.000 evra, penzija 450 evra, a mi svako obećanje ispunjavamo“, zaključio je potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen