Čitaj mi

Siniša Mali: Novi Kontrolni centar predstavlja mozak e-fiskalizacije

1/3

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je obišao novi Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu, odakle može direktno da se prati poslovanje svih poreskih obveznika koje obuhvata novi sistem e-fiskalizacije. 

Ministru je tom priliko predstavljena Kontrolna tabla koja, između ostalog, pokazuje podatke koliko je obveznika fiskalizacije prešlo na novi model, koliko je njih prijavilo poslovne prostorije, koliko njih je dobilo bezbednosni element, koliko je naručilo bezbednosni element, ali ga još nije podiglo… Moguće je takođe pratiti i koliki ko ima promet po danu, nedelji, mesecu, a preko grafikona može da se prati i dinamika izdavanja računa – kada je najmanji promet, a kada najveći.

Mali je istakao da je Kontrolni centar mozak Poreske uprave, koji pruža potpuni uvid u promet obveznika fiskalizacije, u šta se uverio i proverom jednog fiskalnog računa. 

„Veoma sam zadovoljan ovim što smo videli u Kontrolnom centru Poreske uprave, koji je vezan za novi sistem e-fiskalizacije. Cela Srbija je kao na dlanu, možemo da pratimo sve poreske obveznike i njihove promete u realnom vremenu. To je upravo ono što smo želeli da postignemo kako bi uveli red u sistem fiskalizacije. Ovo je mozak cele operacije koja se zove e-fiskalizacija“, rekao je Mali. 

Napomenuo je da Poreska uprava sada ima uvid u promet i po kategorijama, odnosno delatnostima. 

„Može da se prati situacija po gradovima, u pojedinim ulicama, blokovima zgrada. Dakle, sada Poreska uprava dobija dovoljno informacija, kako bi ciljano radila terensku proveru i svoj rad učinila efikasnijim i boljim, naravno i da naplata poreza bude bolja“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da se približava krajnji rok do kojeg će svi obveznici fiskalizacije imati obavezu da postanu deo novog sistema. 

„Ostalo je još 17 dana, odnosno ima još malo vremena do kraja aprila. Nakon toga, Poreska uprava kreće u terensku kontrolu. Za prelazak na novi sistem prijavljeno je oko 140.000 obveznika i oko 200.000 maloprodajnih objekata, odnosno lokacija. Svaki zahtev za subvencije koji je došao do nas je isplaćen, a to je oko 130.000 obveznika. Dobili su 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalno uređaju. Ispunili smo i to obećanje koje smo dali. Sada je ostalo i da obveznici do kraja meseca ispune svoju obavezu, da se priključe i da od 1. maja budu deo uređenijeg sistema, uređenije Srbije“, naveo je on. 

Ocenio je da je novi model fiskalizacije ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije, koja je štetna za državu, privredu, i za građane. 

„Za građane je veoma važno da imamo uređen sistem, da se naplaćuju porezi, da se grade bolnice, nabavljaju lekovi, vakcine, da se grade auto-putevi, da se povećavaju plate i penzije. Sa druge strane, za privredu je ovaj sistem bitan, jer se njime smanjuje nelojalna konkurencija. Napominjem da je borba protiv sive ekonomije osnovni cilj uvođenja novog sistema“, istakao je Mali. 

Ministar finansija je naglasio da će Poreska uprava posle 1. maja krenuti sa terenskim kontrolama, i ponovio još jednom da su velike prednosti novog sistema fiskalizacije, jer se njime olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, odnosno bolja Srbija. 

Novi Kontrolni centar obišla je i direktorka Poreske uprave Dragana Marković koja je napomenula da će pogled PU od 1. maja biti potpuniji, kada će biti u prilici da na velikim ekranima vide sve prodajne objekte u Srbiji u realnom vremenu. 

„Poreska uprava je dobila moćan alat koji omogućuje napredniju analizu rizika, gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja u prodajnim objektima širom Srbije. Nakon toga, radiće se različite vrste analiza, a inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskim obvezniku i prodajnom mestu koji je predmet kontrole“, rekla je ona. 

Kako je istakla, veliki broj obveznika je već prešao na novi sistem e-fiskalizacije. 

„Poreska uprava na dnevnom nivou dobija oko dva miliona računa. Ja bih ponovo iskoristila priliku da pozovem i apelujem na sve poreske obveznike koji nisu prešli na novi sistem fiskalizacije da to učine što pre, posebno imajući u vidu predstojeće praznike. Svi oni koji ovaj rok preskoče, i koji 1. maja ne pređu na novi sistem fiskalizacije, dovode sebe u rizik da ih Poreska uprava sankcioniše po zakonu i po planu kontrole koji smo pripremili za period posle 1. maja. Tako da, još jednom, pređite na sistem fiskalizacije što je moguće pre“, apelovala je direktorka Poreske uprave.

Slične teme

Saša Stevanović: Dobra saradnja Ministarstva finansija  i jedinica lokalnih samouprava

Saša Stevanović: Dobra saradnja Ministarstva finansija i jedinica lokalnih samouprava

Stanivuković: IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Stanivuković: IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Siniša Mali: Srbija spremna da bude domaćin „EKSPO BEOGRAD 2027“

Siniša Mali: Srbija spremna da bude domaćin „EKSPO BEOGRAD 2027“