Čitaj mi

Siniša Mali: Cilj države nulta tolerancija na sivu ekonomiju

1/5

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovore o dodeli dva stana sa dobitnicima izvučenim u prvom kolu novog ciklusa nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", i tom prilikom poručio da je cilj države nulta tolerancija na sivu ekonomiju.

Jednoiposoban stan od 46 kvadrata u Zemunskim kapijama dobio je Vujadin Maksimović iz Beograda koji je skenirao račun u vrednosti od 40 dinara, dok je Slobodan Novaković iz Valjeva, koji je skenirao račun od 483 dinara, dobitnik dvosobnog stana od 54 kvadrata, u istom naselju.

Ministar Mali je čestitao dobitnicima i njihovim porodicama, i zahvalio im se na učešću u nagradnoj igri, ali i što su na taj način podržali napore Vlade Srbije da se zajedno borimo i izborimo sa sivom ekonomijom.

„Na ovaj način, kroz nagradnu igru, gradimo svest građana Srbije da treba da se borimo protiv sive ekonomije, da treba uzimati fiskalne račune, jer od novca koji nam dolazi u budzet gradimo bolnice, škole, podižemo plate, penzije, gradimo lepšu i uređeniju Srbiju, a to je svima nama cilj“, rekao je Mali.

On je dodao da je naša zemlja, prema istraživanju, od 2017. do 2022. godine, uspela da za pet procentnih poena suzbije sivu ekonomiju.

„Naš cilj je nulta tolerancija. Da nemamo sivu ekonomiju, koliko je god moguće, ali moramo zajedno da se borimo za to da u Srbiji ne postoji siva ekonomija, da se sve lepo radi, po pravilima i zakonima“, rekao je Mali.

Ljudi, dodao je, poput Vujadina i Slobodana, ali i drugi koji učestvuju u nagradnoj igri, daju doprinos razvoju svesti o tome koliko je važno graditi razvijenu, snažnu, uređenu Srbiju kroz samo jednu prostu stvar, a to je uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine.

Ministar je naveo i da srpska ekonomija raste, što je lepa vest za sve građane. 

„U prvom kvartalu ove godine imamo 4,6 odsto rast našeg BDP-a. Poređenja radi, cela Evropa u proseku raste 0,4 odsto. U prva tri meseca ove godine imamo realni rast poreza na dodatu vrednost od sedam odsto. Bolja nam je ekonomija, raste naplata, rastu prihodi u budzetu“, rekao je Mali.

Ministar je pozvao sve građane Srbije da uzmu učešće u nagradnoj igri i podsetio da je poslednje izvlačenje u ovom ciklusu, tokom koga će biti dodeljeno ukupno deset stanova, u subotu, 8. juna. 

Ministar je istakao i da je do sada otvoreno 450.000 naloga, odnosno da toliko građana već učestvuje u nagradnoj igri, kao i da je dodeljeno više od 60 miliona jedinstvenih kodova. On je podsetio da građani za plaćanje karticama dobijaju duplu šansu za dobitak, odnosno dobijaju dva koda.

Dobitnici Vujadin Maksimović i Slobodan Novaković zahvalili su Vladi Srbije na lepo zamišljenoj nagradnoj igri, i pozvali građane da uzmu učešće u njoj. Kažu da su gledali izvlačenje i da su i dalje u čudu.

Novaković dodaje da je poslao oko 1.300 računa, odnosno, oko 1.500 kodova, te da će stan ostati nasledniku. 

Ovo je šesti ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koja se organizuje od 2017. godine. Slanje računa je počelo 8. aprila, i validni su svi koji su izdati u ovoj godini, bez obzira na vrednost. 

Pravo učešća u nagradnoj igri imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji su poslali najmanje jedan fiskalni račun.

Od prošle godine učešće u nagradnoj igri je isključivo elektronsko, bez slanja koverti.

Procedura registracije za učešće u nagradnoj igri je jednostavna. Potrebno je preuzeti aplikaciju „Uzmi račun i pobedi“, koja je besplatna i otvoriti korisnički nalog.

Učesnici imaju uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papirnom obliku.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen