Čitaj mi

Siniša Mali: Budzet uravnotežen, građani prioritet

Srbija ide napred, pokazala se otpornijom u odnosu na druge ekonomije u krizi, sačuvana su radna mesta, fabrike, ekonomski rast, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, i dodao da je predlog budzeta za 2023. godinu uravnotežen i da podrška građanima ostaje prioritet.

Ministar je, govoreći o predloženom budzetu, rekao da će biti ispunjena sva obećanja data građanima, te početkom decembra penzioneri već mogu očekivati prve uvećane penzione čekove, dok ih u januaru očekuje još jedno povećanje od 12,1 odsto, dok će, kumulativno, rast penzija iznositi 20,8 odsto.

Veće januarske plate, i to za 12,5 odsto, dobiće svi zaposleni u javnom sektoru, minimalac će od januara biti povišen za 14,3 odsto, a istovremeno se nastavlja sa svim započetim infrastrukturnim projektima.

Mali se gostujući na televiziji Pink osvrnuo na prethodne tri krizne godine, ističući da smo reagovali „jako, agresivno“ i pomogli privredu i građane sa oko devet milijardi evra kroz tri paketa pomoći države.

On je dodao da su u ovom trenutku sve zemlje sveta u problemu budući da su se na kovid krizu nadovezali sukob u Ukrajini i energetska kriza, a to je, kako je objasnio, prouzrokovalo brojne poremećaje na tržištu, probleme u lancima snabdevanja i posledično ljude ostavilo bez posla.

„Sve se skupilo u poslednje tri godine, ali Srbija se nosi bolje, stabilniji smo i otporniji“, istakao je.

On je objasnio da je Srbija imala snage da reaguje jer je ekonomski bila jaka u ovim godinama, te je 2022. započela sa jednokratnom pomoći penzionerima od 20.000 dinara, a isplaćena je i pomoć od 10.000 dinara zaposlenima u prosveti, zdravstvu, socijali, te mladima dva puta po 100 evra.

Kako je dodao, uz sve to, na vreme su nabavljeni i potrebni energenti, gas, ugalj.

„Uspeli smo da zadržimo ekonomsku stabilnost i da nivo javnog duga držimo ispod nivoa Mastrihta na oko 54 odsto, uz preuzimanje svog tereta krize na sebe. Time smo pokazali kredibilitet odgovorne ekonomske politike koju vodimo“, poručio je Mali.

On je podsetio da je Srbija započela teške ekonomske reforme u godinama kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio premijer, te da taj rezultat Srbiji danas omogućava stabilan rast, veće plate, penzije.

„Stvorili smo mogućnosti da reagujemo kad je kriza jer smo napravili rezerve“, rekao je Mali, i podsetio da je naša zemlja 2012. godine bila na ivici bankrota budući da je u tom trenutku na računu bilo 8,5 milijardi dinara, a da je samo za isplatu penzija bilo neophodno 40 milijardi dinara.

Danas, poručio je, Srbija ima na računu 303 milijarde dinara, sve obaveze isplaćuje na vreme, nema negativnih stopa rasta u ekonomiji uprkos tome što je, na primer, jedna britanska ekonomija već u recesiji.

Srbija je, izneo je podatke, ostvarila rast od 4,3 BDP-a u prvom kvartalu, potom 3,9 odsto u drugom kvartalu, i u trećem kvartalu rast od 1,1 odsto BDP-a.

„Nije jednostavno, borba je svaki dan, ali smo uprkos izazovima napunili gasna skladišta, borimo se da proizvedemo i uvezemo i dovoljno uglja, nismo ni u jednom trenutku razmišljali da li će biti struje, gasa iako je cena struje danas deset puta veća u odnosu na pre godinu dana“, rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na pomoć za mlade od 16 do 29 godina, koji će u decembru dobiti po 5.000 dinara, i pozvao ih da se od 1. do 15. decembra prijave na portalu Uprave za trezor.

„Prijava je jednostavna, za prethodne pomoći se prijavilo više od milion mladih, slično interesovanje očekujem i ovog puta“, rekao jer Mali, i podsetio da će isplata početi već od 16. decembra.

On je istakao da su rezultati ovakve odgovorne ekonomske politike vidljivi kroz podatke da će, na primer, za decembar prosečna plata u Srbiji iznositi 720 evra, dok bi u decembru sledeće godine, kako očekuje, ona trebalo da dostigne 820 evra.

„U dinamici smo da ispunimo obećanje da do kraja mandata ove Vlade prosečna plata u Srbiji iznosi 1.000 evra, a penzija oko 420“, poručio je Mali.

On je podsetio da je trenutni prosek penzija u Srbiji oko 280 evra, te da je cilj da naredne godine prosečna penzija poraste na oko 320 evra.

„Uprkos krizi nismo zaustavili nijednu investiciju i to uz poboljšanje životnog standarda i najnižu stopu nezaposlenosti u Srbiji ikada, od 8,9 odsto“, poručio je ministar finansija.

Pomoć države u prethodne tri godine, kako je istakao, rezultirala je zadržavanjem proizvodnih kapaciteta, radnih mesta, da se ne zaustavi priliv stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile rekordnih 3,9 milijardi evra i čine 60 odsto ukupnih investicija u regionu.

Zato je, poručio je Mali, važno da ne stanemo sa izgradnjom auto-puteva i brzih saobraćajnica, kojih se u ovom trenutku gradi deset, jer to, istakao je, privlači investitore.

„Najvažnije je da se izborimo da nema otpuštanja, da ljudi zadrže radna mesta, da zadržimo stabilnost ekonomije, da nastavimo sa stopama rasta“, naveo je.

On je poručio i da je zadovoljan početkom primene sistema elektronskog fakturisanja u kom je u ovom trenutku 180.000 privrednih subjekata, a od prvog januara će ceo privredni sistem funkcionisati na taj način.

„Papirne fakture postaju prošlost, ovo je digitalizacija koju su privrednici tražili i koja će im povraćaj PDV-a omogućiti za jedan ili dva dana jer će sve ići brže. Fiskalizacija se pokazala uspešno, e-fakture takođe, to sve doprinosi likvidnosti privrede i znam da građani prepoznaju kredibilitet naše politike“, zaključio je Mali.

Slične teme

Mali: Naše zdrastvo mora da ide u korak sa digitalizacijom, uvodimo red u finansiranje

Mali: Naše zdrastvo mora da ide u korak sa digitalizacijom, uvodimo red u finansiranje

Siniša Mali razgovarao sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem

Siniša Mali razgovarao sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem

Siniša Mali: Ogroman uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala, investitori vide naš trud

Siniša Mali: Ogroman uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala, investitori vide naš trud