Čitaj mi

Saša Stevanović: Dobra saradnja Ministarstva finansija i jedinica lokalnih samouprava

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović prisustvovao je danas svečanosti povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru Programa EU Exchange 6 i tom prilikom istakao da ministarstvo ima jako dobru saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava.

„Svim snagama se radi na unapređivanju planiranja lokalnih budzeta, ali i svih drugih potrebnih planova, kako bi one bile što efikasnije“, istakao je Stevanović i dodao da je planiranje inicijalni, prvi, ali i najvažniji korak, koji pokazuje pravac kojim se ide.

Kako je kazao, mora se imati jasno definisan put, kako bi se resursi, koji su ograničeni, aktivirali i usmerili na njihovo što svrsishodnije, ekonomičnije i efikasnije ostvarenje.

Dodaje da očekuje da se od 1. januara 2024. godine implementira projekat koji podrazumeva da čitav sistem plaćanja lokalnih samouprava bude preko jednog sistema pri čemu će se pored obuhvata prihoda, primanja i rashoda, imati svi podaci o obavezama, potraživanjima, plasmanima...

Stevanović je podsetio i na projekat Iskra, koji je počeo ove godine, a podrazumeva jedinstven softver za obračun isplatu plata zaposlenih u čitavom javnom sektoru.

Svečanosti povodom dodele paketa stručne podrške prisustvovala je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja ukazala da lokalne samouprave moraju da budu spremne kako bi mogle da iskoriste značajna sredstva iz IPA 3 predpristupnih fondova za period od 2021. do 2027. godine za kapitalne infrastrukturne projekte.

Joksimović je ocenila da se bez osnažene samouprave može doći do problema u implementaciji, te da ne smemo nećemo dozvoliti da se ne utroše sva sredstva koja su nam na raspolaganju.

Direktor Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da je potrebno raditi na izgradnji kapaciteta lokalnih samouprava, kao i da je potrebno iskoristiti ono što pruža program.

Martin Klauke, iz Delegacije Evropske unije, kazao je da je izuzetno važno ojačavanje kapaciteta lokalnih samouprava jer nose izuzetno važnu ulogu u reformskom procesu, dok je generalni sekretar Saveza gradova i opština Srbije (SKGO) Nikola Tarbuk istakao da Program EU Exchange 6 zauzima posebno mesto među projektima razvojne pomoći i da predstavlja otvaranje novog poglavlja u podršci EU lokalnim samoupravama.

Slične teme

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom