Čitaj mi

Potpisan ugovor o nabavci i skladištenju gasa u Mađarskoj, sigurna zima za građane i privredu

1/7

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, čime je privredi i građanima osigurana bezbednost i sigurnost u snabdevanju energentima pred nastupajuću zimu. 

Tom prilikom su potpisani i ugovori o nabavci i o skladištenju gasa u Mađarskoj. Ti ugovori su potpisani između JP „Srbijagas“ i MVM CEEnergy Zrt, a potpisali su ih generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predstavnici navedene mađarske kompanije, Gabor Orban i Laslo Frič. 

Ministar Siniša Mali rekao je da ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, te da je Srbija, ovim ugovorima sa Mađarskom, dogovorila da tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa. Kako je dodao, predviđena je i saradnja u drugim oblastima energetike, kao što su snabdevanje naftom i električnom energijom.

Siniša Mali je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, izjavio da je Srbija na vreme obezbedila energente za građane i privredu, i da niko ne treba da razmišlja o zimi, jer je država nekoliko meseci ranije, razmišljala o tome i obezbedila snabdevenost. 

„Osim sporazuma koji smo potpisali ministar Sijarto i ja, potpisani su i konkretni ugovori o skladištenju i nabavci gasa, kako smo najavili 25. maja u Budimpešti. Potpisali smo ugovor o skladištenju i kupovini 500 miliona kubnih metara gasa. Mi ćemo zakupiti dva skladišta u Mađarskoj i od 1. jula ćemo krenuti da punimo ta skladišta, i u naredna tri meseca, sa oktobrom zaključno, ćemo ih popuniti. Od 1. oktobra ćemo imati priliku da povlačimo taj gas. Na taj način mi smo obezbedili neophodan gas za privredu i građane za predstojeću zimu“, rekao je Mali. 

Ministar je dodao da će nam biti omogućeno da povlačimo po tri miliona kubika dnevno gasa u oktobru, po šest miliona kubika od novembra do februara, i u martu tri miliona kubnih metara gasa.  

„Imamo u Banatskom dvoru naše skladište gasa i danas tu imamo oko 200 miliona kubnih metara gasa na raspolaganju, a u sledećih 55 dana napunićemo do ukupno 270 miliona kubnih metara gasa. Sa 500 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, od oktobra do aprila, mi ćemo u potpunosti obezbediti potrebne količine gasa za funkcionisanje privrede, za domaćinstva i za građane“, podvukao je Mali. 

On je podsetio da je dogovor brzo postignut, samo dve nedelje nakon njegovog susreta sa mađarskim šefom diplomatije u Budimpešti, ali i nedavnog susreta Orban-Vučić na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

Mali je najavio da će aranžman biti finansiran delom iz budzeta Srbije, a delom iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

„Ovaj sporazum podrazumeva saradnju i kada je u pitanju nabavka sirove nafta i zajedničke električne energije od trećih strana. Predviđa se i izgradnja interkonektora između Srbije i Mađarske kako bi se obezbedio dovoljan kapacitet dalekovoda za prenos električne energije. Predviđena su i zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije i još čvršća saradnja između naše i mađarske elektroprivrede“, rekao je Mali. 

On je naveo da su projekti iz obnovljivih izvora energije veoma važni za Srbiju, kao i dalji razvoj distributivne mreže. 

Mali je poručio da je ovde reč o čvrstoj sinergiji dve zemlje, koja daje benefite obema stranama. 

„Ovo je veoma važan sporazum u uslovima kada imate veliku neizvesnost i najveću energetsku krizu u svetu. Ova saradnja nije jedan plus jedan jednako dva, nego jedan plus jedan, koji zbog sinergije, daje mnogo više od ta dva i zato smo ovde. Hvala ministru Sijartu, predsedniku Vučiću i predsedniku Vlade Mađarske Orbanu“, rekao je Mali.

On je dodao da će na ovaj način biti umanjene potencijalne negativne posledice koje sukob u Ukrajini donosi, i ostale neizvesnosti koje mogu da nastupe u budućnosti.

Mali je poručio da Srbija ima stabilne javne finansije i da pokušava, isto kao i ranije, da veći deo tereta krize, preuzme na sebe. 

„Nakon tri godine svetske krize, koja je krenula sa kovidom, pa evo sada i energetska kriza, sukob u Ukrajini, veliki problemi su u snabdevanju, ali činimo sve da te negativne posledice krize budu što manje po građane Srbije“, poručio je Mali. 

On je naveo da naša zemlja čini sve da se građanima olakša život u ovom teškim vremenima. 

„Imamo zamrznute cene osnovnih životnih namirnica, i dalje kontrolišemo cenu goriva na pumpama, nema promene cene struje i gasa. Opet je država preuzela najveći teret krize na sebe. Trudimo se na sve načine da održimo potrebnu stabilnost. Udeo javnog duga nam je 52,1 odsto BDP. Potpuno smo stabilni i daleko smo od nivoa javnog duga od 60 odsto (kriterijumi Mastrihta), imamo novca na računu. Stopa rasta naše privrede u prvom kvartalu bila je 4,4 odsto, a u drugom kvartalu očekujemo oko 3,7 odsto. Nemamo ni blizu recesiju kao što imaju druge razvijenije zemlje od Srbije“, kazeo je Mali. 

Prema njegovim rečima, u potpunosti smo stabilni, i trudimo se da zadržimo tu stabilnost u što dužem vremenskom periodu. 

„Meni je važno da građani znaju da smo obezbedili potrebne količine gasa ovim sporazumom i hvala ministru Sijatru na posvećenosti, energiji i prijateljstvu koji je pokazao prema Srbiji“, zaključio je Mali. 

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju, i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj. To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

On je rekao i da nikada niko do sada nije pomislio da će doći do krize ovakvih razmera i nesigurnosti, kada je reč o sankcijama i snabdevanju energentima, i da će doći do ovako jedne kritične tačke. Sijarto je rekao da se sada u svetu više ne govori o ceni već samo da li se može nabaviti količina energenata. Sijarto je dodao da će se kroz ovo savezništvo obezbediti sigurno snabdevanje građana Srbije i Mađarske. 

Nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, ministri Mali i Sijarto obišli su Beograd na vodi i novoizgrađenu Kulu Beograd.

Slične teme

Siniša Mali: Radovi na projektu metroa i pre rokova

Siniša Mali: Radovi na projektu metroa i pre rokova

Siniša Mali: Srbija stabilna, cilj posete Francuskoj unapređenje saradnje dve zemlje

Siniša Mali: Srbija stabilna, cilj posete Francuskoj unapređenje saradnje dve zemlje

Mali: Ubrzano radimo na Planu rasta za Zapadni Balkan

Mali: Ubrzano radimo na Planu rasta za Zapadni Balkan