Čitaj mi

Otvoreni Balkan će doprineti boljoj ekonomskoj saradnji Srbije, Albanije i Severne Makedonije

1/3

Na kraju skupa regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” , koji je održan u Gradu Nišu od 12. do 14. novembra, a gde su se okupili ministari finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, potpisana su dva zaključka sa radnih sastanaka, u kojima su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Gradu Tirani, a koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje.

Prvi Zaključak su potpisali ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, zatim ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Frida Krifka i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Severne Makedonije Trajan Dimkovski. Potpisavanju su prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koja je bila i domaćin ovog skupa, kao i predsednica Unije privrednih i industrijskih komora u Albaniji Ines Mućostepa i predstavnici Privredne komore Severne Makedonije Aneta Dimovska i Nena Nikolovska.

Ovim dokumentom je predviđeno da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama. Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe, uključujući i fitosanitarnu inspekciju, raditi 24/7.

Zaključeno je i da će sve tri strane do kraja 2021. godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite. Takođe, dogovoreno je da će se raditi na umanjenju svih naknada koje se plaćaju pri prelasku graničnih prelaza, a za robu koja ima poreklo u zemljama članicama.

Kada je reč o integrisanom upravljanju granicom, tzv. "One stop-shop", do kraja godine će Srbija i Severna Makedonija rešiti sve postojeće nedostatke kako bi on bio u potpunosti funkcionalan, a Severna Makedonija i Albanija će nastaviti da rade na tome da uspostave "One stop-shop" između svoje dve zemlje.

Zaključkom sa radnih sastanaka je predviđeno i da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.

Kada je reč o delu zaključka koji se odnosi na saradnju u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, dogovoreno je usaglašavanje liste bilja i biljnih proizvoda za koje je potreban fitosanitarni pregled i izdavanje fito - sertifikata, zatim razmena karantinskih lista sa statusom i razmena programa nadzora nad štetnim organizmima, dalje razmena svih monitoringa i plana službenih kontrola iz oblasti hrane biljnog, životinjskog i mešovitog porekla, priznavanje i prihvatanje labaratorijskih analiza, pregled van graničnih prelaza, odnosno u najbližim carinskim ispostavama za bilje za koje je potreban fitosanitarni pregled, zatim unifikacija liste bolesti životinja, kao i lista odobrenih objekata za hranu životinjskog porekla i hranu za životinje, gde se podrazumeva razmena notifikacija objekata bez kontrole na licu mesta, samo uz razmenu plana monitoringa.

Drugi Zaključak su potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Severnoj Makedoniji Trajan Dimkovski.

Ovim zaključkom je predviđeno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije. 

Krajem decembra biće održan samit u Tirani, u Albaniji, na kome će se razgovarati o tome šta je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili puni potencijali ove inicijative.

Regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" pokrenuli su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta