Čitaj mi

Ministar Mali razgovarao sa novim direktorom EBRD-a Mateom Kolanđelijem

1/3

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, kao i sa nekadašnjom direktorkom te međunarodne finansijske institucije Žužanom Hargitai.

Ministar Mali je poželeo dobrodošlicu novom direktoru i istakao da se raduje nastavku saradnje sa EBRD-om, a Žužani Hargitai se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i na svemu što je uradila za Srbiju.

Mali je istakao i da je u saradnji sa tom finansijskom institucijom „zelena agenda“ definisana kao apsolutni prioritet, kao i da je od velikog značaja podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji. Osim toga, ministar je istakao da se nada da će EBRD nastaviti da podržava i jača privatni sektor u našoj zemlji.

Mateo Kolanđeli je rekao da su prioritet u narednom periodu upravo jačanje privatnog sektora, odnosno oporavak privrede nakon pandemije korona virusa, zatim zelena ekonomija i samim tim izgradnja zelenijih i inkluzivnijih privreda u regionu. U tom smislu, EBRD će nastaviti da podržava Srbiju, naglasio je Kolanđeli. 

Mali je istakao i da je Srbija prošle godine bila uspešna na međunarodnom tržištu kapitala, te da je u planu i emitovanje zelenih obveznica, kako bi se upravo dodatno sproveli važni projekti iz zaštite životne sredine. On je dodao da će zelena agenda biti i važan deo aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je rekao i da je su u prvom kvartalu ove godine zabeleženi bolji rezultati nego što je projektovano, te da se očekuje da će godišnji rast BDP-a biti i više od projektovanih 6%. Ministar je dodao i da je budzet dobro strukturiran, pogotovo imajući u vidu da čak 7,2% odlazi u kapitalne investicije, što dalje doprinosi većem privrednom rastu. Kako je istakao, deo projekata su upravo oni „zeleni projekti“, koji su takođe važni jer mogu da privuku privatne investicije.

Ministar je naglasio i da je nezaposlenost prošle godine iznosila 9%, te da je niža nego u periodu pre pandemije korona virusa, kao i da su zahvaljujući sveobuhvatnim paketima podrške sačuvana radna mesta i očuvane proizvodnje. Dodao je i da je Srbija apsolutni šampion u privlačenju stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su zaključili da veruju da će nastaviti uspešnu saradnju, a sve u cilju tranzicije ka zelenoj ekonomiji, efikasnijoj zaštiti životne sredine i otpornijem privatnom sektoru.

Slične teme

Odbor direktora MMF usvojio aranžman sa Srbijom

Odbor direktora MMF usvojio aranžman sa Srbijom

Ministar Mali potpisao ugovor sa dobitnikom stana u naselju „Zemunske kapije“

Ministar Mali potpisao ugovor sa dobitnikom stana u naselju „Zemunske kapije“

Siniša Mali predsedavao Radnom grupom za zelene obveznice

Siniša Mali predsedavao Radnom grupom za zelene obveznice