Čitaj mi

Mali: Više od 121.000 građana se prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do sada 121.000 građana prijavilo za besplatne vaučere za odmor u Srbiji, od ukupno 200.000 vaučera i da se prijavilo 65.000 penzionera i 37.000 nezaposlenih lica. Mali je rekao da je želja predsednika Aleksandra Vučića, kada je reč o podeli vaučera u iznosu od 15.000 dinara, bila da se najpre izađe u susret onima kojima je to najpotrebnije, ali i da građani ostanu i provedu odmor u Srbiji.

“To je 15. 000 dinara po osobi, dakle jedan par penzionera dobija 30.000 dinara, to je ozbiljna pomoć i podrška. Opet smo pogodili pravo u metu'', rekao je Mali za “Novo jutro” televizije Pink. 

On je objasnio da je dodela besplatnih vaučera podrška turizmu u Srbiji, naglasivši da su hoteli u Srbiji puni.

Mali je izneo podatak da je u prvih pet meseci ove godine 70 odsto turista više nego prošle godine i dodao da je to ogroman priliv za srpski turizam. 

“To su i radna mesta, prilivi od poreza na dodatu vrednost, tako punimo budzet'', naveo je ministar. Dodao je da nijedna mera države nije slučajna, već da je plod precizne analize i odgovornog pristupa ekonomskoj politici.

Govoreći o novčanoj pomoći države građanima i privredi, Mali kaže da je, još u vreme kada se korona virus tek pojavio, predsedniku Vučiću bio cilj da najpre umanji njegove negativne posledice. 

“Ljudima je vraćena doza optimizma, ali smo takođe pokazali snagu naših finansija. To je odjeknulo baš kako treba. Za pomoć od 100 evra se prijavilo 6.100.000 građana Srbije, što govori da je mera bila potpuno opravdana. Ljudi su novac trošili na garderobu, lekove, namirnice, obrazovanje, a državi se to vratilo kroz PDV. Dakle, uprkos svemu što smo uložili, a uložili smo preko 8,8 milijardi evra tokom krize, mi smo potpuno stabilni i imamo dovoljno novca na računu, jer država vodi odgovornu politiku”, rekao je ministar. 

On se dotakao i pomoći zdravstvenim radnicima, prosvetarima, penzionerima ističući da je i tu u pitanju ideja predsednika Vučića.

“Dali smo 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvu, 10.000 dinara svim zaposlenima u prosveti, socijalnim ustanovama, 20.000 dinara penzionerima, 100 evra mladima, pa još 100 evra mladima i sad delimo vaučere”, kaže Mali.

Govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, Mali je rekao da situacija nije laka i da nas čeka teška zima. Kako kaže, u poslednje tri godine krize, država je uvek preuzimala taj teret na sebe i pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost ekonomske politike. 

“Skaču cena gasa, nafte, struje. Ogromne su pripreme za zimu, predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ja radimo na tome svakodnevno”, rekao je Mali. 

Ističe da se država trudi da obezbedi sve na vreme. 

“I dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica. Imamo svega, pa čak i za izvoz u regionu, jer kako je i sam predsednik Vučić rekao, ako imamo mi, treba da ima i region. Pogledajte cenu gasa i struje, otišle su u nebo, a kod nas se još uvek ništa ne menja, a i cena goriva se kontroliše. Smanjili smo i akcizu na gorivo 20 odsto, 30 miliona evra je to manje u budzetu, dakle, radimo sve da smanjimo posledice krize”, istakao je Mali.

Objašnjava da naši građani krizu skoro da nisu ni osetili.

“Kod nas nemate nestašica kao u mnogim zemljama, nemamo izgubljena radna mesta, čak nam je stopa nezaposlenosti niža nego 2019. pre krize. Dakle, privreda se pokazala da je otporna na krizu, sačuvali smo stabilnost javnih finansija, nastavili da gradimo Srbiju, nijedna investicija nije stala, povećavamo plate i penzije i tek ćemo da ih povećavamo, najavili smo povećanje penzija za 19,1 odsto, a to ne možete da uradite ako nemate stabilne javne finansije i odgovornu ekonomsku politiku. Želim da naglasim da imamo dovoljno novca na računu, u protekle dve godine smo bili najbrža rastuća ekonomija u Evropi, a javni dug u odnosu na BDP nam je 52,2 odsto”, kaže Mali, dodajući da je to impozantan rezultat, pre svega, odgovorne politike predsednika Aleksandra Vučića.

Mali je podsetio da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1.novembra ove godine, a drugo od 1.januara 2023. godine.

Najavio je povećanje minimalne zarade, dodajući da razgovori sa predstavnicima sindikata i poslodavaca kreću 15.avgusta, te da će se, ako dogovora ne bude, Vlada uključiti u razgovore 1.septembra. Naveo je da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra.

“Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka”, kaže ministar.

Ističe da je veoma optimističan kada su u pitanju javne finansije. 

“Optimistačan sam jer, i pored teške situacije, javne finasije su potpuno stabilne i nećemo tu stabilnost rizikovati u bilo kom trenutku. Završili smo jun bolje nego što smo očekivali. Svaki višak ide za dalje povećanje standard građana, povećanje plata i penzija i za nastavak investicija i velikih projekata, gradnju autoputeva i to je najodgovornija ekonomska politika”, kaže Mali.

Na pitanje o nedavnoj poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Mali je rekao da se konačno više razmišlja o budućnosti nego prošlosti, čemu svedoči i pitanje Temeljnog ugovora, kao i Otvorenog Balkana. Govoreći o sastanku i provedenom vremenu sa Abazovićem, Mali navodi da je sve prošlo u prijateljskom tonu.

“Dosta je zajedničkih projekata o kojima smo govorili. Imamo primer luke Bar, kako za uvoz i izvoz robe. To bi sa sobom povuklo izgradnju auto-puta Beograd-Bar. Sa druge strane i pruga treba da se rekonstruiše, koja bi išla čak do Budimpešte”, rekao je Mali. 

Kako kaže, poseta je bila dobra, i dobro je da je Abazović prvu posetu koju je imao kao predsednik Vlade, imao upravo u Srbiji. Dodao je da mu je drago, jer je Abazović pozdravio inicijativu “Otvoreni Balkan”. 

“Razumeo sam gospodina Abazovića da će i Crna Gora krenuti ka tome, to je jako važno i za nas i za njih jer samo uspešne ekonomije vode zemlje napred, a ekonomsko povezivanje samo će ojačati ceo region”, kaže Mali.

Na pitanje da li sebe vidi u novoj Vladi, Mali kaže da mu je važno da bude u timu Aleksandra Vučića.

“Ne postoji osoba koja se više bori za Srbiju i važno mi je da sam tu da pomognem, a on najbolje zna kako da postavi figure”, zaključio je ministar.

Slične teme

Mali: Potpisan Sporazum između EU i Srbije o učešću naše zemlje u Programu jedinstvenog tržišta EU

Mali: Potpisan Sporazum između EU i Srbije o učešću naše zemlje u Programu jedinstvenog tržišta EU

Siniša Mali: Stabilni smo i zato možemo da ispunimo svako obećanje

Siniša Mali: Stabilni smo i zato možemo da ispunimo svako obećanje

Mali: Unapređena poreska regulativa sa Švajcarskom

Mali: Unapređena poreska regulativa sa Švajcarskom