Čitaj mi

Mali: Sutra prvo izvlačenje u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, u igri više od 40 miliona računa

Prvo izvlačenje u okviru novog kruga nagrade igre „Uzmi račun i pobedi“ biće održano u subotu, 11. maja 2024. godine, a tom prilikom će biti dodeljena dva stana u naselju Zemunske kapije u Beogradu, najavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i dodao da je nagradnim fondom za prvi krug obuhvaćeno 10 stanova u vrednosti od 1,9 miliona evra. 

Mali je naglasio da je za Vladu Republike Srbije ova nagradna igra veoma važna jer na taj način direktno sarađuje sa građanima i zajedno sa njima se bori protiv sive ekonomije koja donosi štetu celom društvu.

„Ovu nagradnu igru od prošle godine organizujemo u digitalnom formatu, što znači da učesnici ne šalju koverte sa fiskalnim računima i slipovima, već ih skeniraju putem aplikacije ΄Uzmi račun i pobedi΄ koju je izradila Poreska uprava uz podršku NALED-a, Nemačke razvojne saradnje GIZ i Inicijative Bolji način. Aplikacija može besplatno da se preuzme na Google play, Apple i Huawei prodavnicama“, naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije. 

On je podsetio da građani račune putem aplikacije mogu da šalju od 8. aprila, a validni su svi računi koji su izdati u ovoj godini, bez obzira na vrednost.

„Od tada je registrovano čak 406.322 naloga, sa kojih je poslato 41,8 miliona računa i dodeljeno više od 50 miliona jedinstvenih kodova, što je potvrda ogromnog interesovanja građana za ovu nagradnu igru. Sve to pokazuje da su građani prepoznali napore i aktivnosti Vlade Srbije u borbi protiv sive ekonomije“, naveo je Siniša Mali. 

Važna novina u ovoj nagradnoj igri je, dodao je Mali, da građani koji plaćaju karticom ili instant mogu da udvostruče svoje šanse za dobitak, s obzirom na to da se za svako bezgotovinsko plaćanje koje je zabeleženo na računu dobija dodatni kod koji ravnopravno učestvuje u izvlačenjima.  

„Pozivam građane da u što većem broju uzmu učešće u ovoj nagradnoj igri i plaćaju bezgotovinski jer to je najbolji način da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i zajedno gradimo bolju i lepšu Srbiju, a svima koji budu slali račune u nagradnoj igri želim puno, puno sreće“, zaključio je Siniša Mali. 

O NAGRADNOJ IGRI „UZMI RAČUN I POBEDI“

Vlada Srbije je, uz podršku NALED-a, pokrenula novi, šesti ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koja se sa uspehom organizuje još od 2017. godine. Cilj priređivanja nagradne igre je jačanje poreske kulture i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i jačanje motivacije za poštovanje propisa, dalje jačanje fiskalne discipline i podsticanje bezgotovinskog plaćanja kao jednog od instrumenata u borbi protiv sive ekonomije.

Svi građani koji žele da učestvuju u novom ciklusu nagradne igre moraju da otvore nalog na aplikaciji „Uzmi račun i pobedi“. Nalozi otvoreni za prethodni ciklus nagradne igre i svi poslati računi iz 2023. su obrisani.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koji su poslali najmanje jedan fiskalni računi. 

Procedura registracije za učešće u nagradnoj igri je jednostavna. Potrebno je preuzeti aplikaciju i otvoriti korisnički nalog. Neophodno je uneti broj mobilnog telefona, ime i prezime, mesto, adresu i broj lične karte i označiti polja koja potvrđuju da je reč o punoletnoj osobi i da prihvata pravila nagradne igre i politiku privatnosti. Nakon klika na dugme „Registracija“, učesnik će na broj mobilnog telefona dobiti SMS poruku sa kodom koji je potrebno uneti u aplikaciju i završiti kreiranje profila.

Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga, primera radi za članove svoje porodice, što olakšava starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novim tehnologijama da učestvuju u nagradnoj igri.

Unos računa je moguć skeniranjem QR koda ili ručnim unosom PFR broja i PFR vremena računa. Aplikacija svakom učesniku šalje obaveštenje da li je uspešno uneo račun. Takođe, aplikacija ne dozvoljava unos neispravnih računa, računa izdatih ranijih godina ili unos istog računa više puta.

Takođe, učesnici mogu da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

U prvom krugu nagradne igre će biti ukupno pet izvlačenja, tokom kojih će biti dodeljeno deset stanova u Beogradu. Prvo izvlačenje će biti u subotu, 11. maja, a poslednje u subotu, 8. juna 2024. godine. Izvlačenja će tradicionalno biti emitovana uživo na RTS-u, subotom u 18 sati. Svi računi koji su poslati u subotu do 12 časova učestvuju u izvlačenju tog dana – oni računi koji su poslati nakon toga ili koji nisu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednim izvlačenjima.

Deset stanova u Beogradu koji će biti dodeljeni srećnim dobitnicima nalaze se u naselju Zemunske kapije. Stanovi su veći nego prethodnih godina, a što se tiče njihove veličine dva su jednoiposobna (po 46 kvadrata), dva dvosobna (po 54 kvadrata), pet trosobnih (71 do 76 kvadrata) i jedan četvorosoban dupleks od 102 kvadrata.

Ukupna vrednost nagradnog fonda, odnosno 10 stanova koji će građanima biti dodeljeni, iznosi 1.913.228,90 evra.

Sva pitanja i odgovore o nagradnoj igri građani mogu da pronađu na stranici Kontakt centra „Uzmi račun i pobedi“. Kao i do sad, najvažnije informacije o „poreskoj lutriji“ i suzbijanju sive ekonomije dostupne su na nacionalnom portalu www.uzmiracun.rs .

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen