Čitaj mi

Mali: Stabilnost ekonomije nam omogućava da i u vreme globalne krize na pravi način finansiramo energetske projekte

1/4

„Stabilnost i uspeh reformi koje smo sprovodili u proteklih nekoliko godina ključni su faktori koji nam daju mogućnost da se izborimo sa izazovima globalne ekonomske krize, ali i da velike energetske projekte finansiramo na pravi način“, istakao je ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali na panelu „Sprovođenje i finansiranje agende obnovljive energije“ koji se održava u Palati Srbija, u okviru regionalne konferencije "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu". Ministar je naglasio da je oblast energetike najvažnija tema za sve u regionu, i to ne samo danas, već i u decenijama pred nama. 

Ministar je istakao da postoje četiri izvora finansiranja projekata iz oblasti energetike, a da je jedan od značajnijih zdrava ekonomija kojom se Srbija može pohvaliti, zahvaljući sprovedenim reformama.

„Snaga našeg budzeta je jedan od izvora finansiranja koji ne zavisi toliko od globalnih dešavanja, a koji nam daje mogućnost da reagujemo za one projekte koji su prioritet Vlade Srbije“, istakao je Mali.

Na drugom mestu su, navodi, međunarodne finansijske institucije. 

„Sa međunarodnim finansijskim institucijama imamo dobru saradnju. Srbija se pokazala kao kredibilan partner u proteklih nekoliko godina. Nama je kreditni rejting samo jedan nivo ispod investicionog rejtinga, sva svoja obećanja i sve obaveze ispunjavamo u dinar i u dan, tako da smo sa te strane stvorili dovoljno poverenja da sa svim međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući EIB, EBRD, KFW i IFC sarađujemo nikada bolje. Ono što je naša dobra pozicija u ovom trenutku jeste što oni više nas kontaktiraju za projekte nego mi njih, što je dobro jer smo time upravo obezbedili diverzifikaciju izvora finansiranja koja je nama bila neophodna. Da ne zaboravim takođe i Francusku Agenciju za razvoj koja se poslednja priključila ovoj grupi međunarodnih finansijskih institucija“, istakao je ministar. 

Kao treći izvor finansiranja koji je Srbiji na raspolaganju, ministar je naveo eksportno finansiranje.„Eksportno finasiranje smo koristili u nekoliko projekata kada je infrastruktura u pitanju, recimo za Moravski koridor, i tu smo otvorili veliki broj institucija svetskih globalnih igrača koji su bili zainteresovani za finasiranje ovakvih projekata, a s obzirom na ono što ste prethodno čuli od predsednika Aleksandra Vučića i drugih lidera iz regiona, i za finansiranje projekata na koje računamo u budućnosti, poput naftovoda“, naveo je Mali.

Četvrti izvor finansiranja, i, kako je istakao ministar finansija, u ovom trenutku i najproblematičniji s obzirom na globalna dešavanja, jeste međunarodno tržište kapitala. 

„Veoma sam ponosan što smo jedna od retkih zemalja u razvoju, a jedina u regionu, još prošle godine u septembru izašli sa tzv. zelenom obveznicom. Mi smo emitovali obveznicu i na tržištu kapitala smo prikupili milijardu evra. Na tu milijardu evra je kamatna stopa bila samo 1 odsto, što dovoljno govori o poverenju koji ovi investitori, a to su posebni investitori kada je zelena agenda u pitanju, imaju u Srbiju i pojekte koje predlažemo. Meni je to izuzetno važan segment kada je izvor finansiranja ovakvih projekata u pitanju“, zaključio je Mali.

Slične teme

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu