Čitaj mi

Mali predstavio zakon o podršci mladima u Skupštini Srbije

1/3

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas poslanicima u Skupštini Srbije predlog zakona čijim će usvajanjem biti omogućena isplata novčane podrške mladim ljudima, državljanima Republike Srbije u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Reč je o Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

„Ono što je posebno važno, u ovom zakonu definišu se i kriterijumi i rokovi za isplatu ove pomoći. Prijava počinje u subotu 15. januara a završava se 30. januara. Mi ćemo već od 1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i navršenih 29 godina i to na dan stupanja na snagu ovog zakona“, rekao je Mali. 

On je objasnio da je proces prijave veoma jednostavan i lak. Kako je precizirao, biće potrebno da se na portalu Uprave za trezor na mestu predviđenom za to unese broj lične karte, JMBG i da se izabere banka gde ima otvoren račun. U slučaju da mlada osoba nema račun u banci, biće joj otvoren namenski račun u banci koju odabere prilikom prijave.

Ministar je poručio da država sa ovim zakonom i najavljenom novčanom podrškom za mlade, penzionere i zdravstvene radnike pokazuje koliko je jaka i ekonomski stabilna.

„Mi ovim pokazujemo snagu naših finansija i brigu o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija“, poručio je on.

Mali je podsetio da će u petak 14. januara, na račune svih zdravstvenih radnika leći 10.000 dinara, kao i da će 10. februara penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara kako bi i dodatno ublažili negativne posledice virusa Kovid 19.

Ministar finansija podsetio je da su od 1. januara povećane penzije za 5,5 odsto, po švajcarskoj formuli, kao i da je minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto, te minimalna zarada dostigla iznos veći od 35.000 dinara i da su povećane plate u javnom sektoru u proseku od 7,4 odsto. 

„Prve uvećane minimalne zarade, plate i penzije biće isplaćene početkom februara i to je još jedan znak da ispunjavamo obećanja koja smo dali u dinar i u dan i da vodimo računa o životnom standardu građana Srbije“, rekao je Mali. 

On je čestitao i građanima Srbije na uspesima koje naša zemlja postiže, ističući da je po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku stopa rasta naše ekonomije u 2021. godini bila 7,5 odsto.

„Sa stopom rasta od minus 0,9 odsto u 2020. godini, ako pogledamo te dve godine kumulativno to je rast od 6,5 odsto, i to je posle Irske najviša stopa rasta u Evropi. Srbija pobeđuje u doba pandemije, najveće krize, budzeti koje ste vi izglasali, način na koji smo se borili za povećanje plata, penzija, kapitalne investicije, dali su svoj rezultat u ovoj najvećoj stopi rasta u ove dve pandemijske godine“, kazao je Mali.

On je naglasio da je sve ovo postignuto uprkos ogromnoj pomoći koja je data građanima i privredi.

„Ovo što isplaćujemo ove godine, ukupna pomoć za građane i privredu iznosi 8,7 milijardi evra. To je 18 odsto našeg BDP-a. To je ogromna cifra, ali upravo ona pokazuje snagu naše ekonomije, stabilnost naših javnih finansija i odgovornost naše politike usmerene ka tome da pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija“, rekao je Mali.

On je izrazio očekivanje i da će poslanici podržati ovaj zakon jer je, kako je naglasio, ovo izuzetno lepa vest za mlade.

Slične teme

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom