Čitaj mi

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

1/4

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas u Palati „Srbija“ ugovor sa predstavnicima francuskog Trezora zahvaljujući kome će biti unapređeno upravljanje elektrodistributivnom mrežom u Republici Srbiji.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta uz učešće “Elektrodistribucija Srbije”.

Ministar Mali je tom prilikom potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i konzorcijuma koji čine „Suez International SAS“ i „Vinci Construction Grands Projets“ u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.  

Prethodno je u Palati “Srbija” održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su nam i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

„Zadovoljni smo saradnjom sa francuskim kompanijama, ali važno je i da idemo dalje i nađemo neke nove projekte. Treba da idemo u korak sa novim tehnologijama i drago mi je što čujem da su mnoge francuske kompanije zainteresovane za ulaganja u toj oblasti“, naveo je ministar Mali. 

Mali je francuskoj delegaciji predstavio i makroekonomske rezultate Srbije ukazavši da su, iako smo, kao i ceo svet, suočeni sa brojnim izazovima, naše javne finansije stabilne i da Srbija ekonomski veoma dobro stoji.

„U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,7 odsto BDP,“, rekao je Mali i naglasio da je u prvom kvartalu ove godine Srbija vodeća ekonomija u Evropi po stopi privrednog rasta.

On je istakao i da je u prošloj godini naš BDP u apsolutnom iznosu bio 69,5 milijardi evra, da nam je javni dug na kraju maja bio na nivou od 47,6 odsto, te da na računu imamo 4,5 milijarde evra. Naglasio je i da se nastavlja sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija.

„Konstantno radimo na unapređenju privrednog ambijenta, kako bi poslovanje u našoj zemlji bilo još lakše i jednostavnije, zato ne čudi da i ove godine nastavljamo sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile 4,5 milijarde evra“, rekao je Mali, i istakao da je Srbija privlačnija stranim investitorima više nego ostale zemlje u regionu.

Kako je rekao, da Srbija raste i razvija se pokazuju i podaci o stopi zaposlenosti koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 50,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu.

Mali je podsetio i da je Republika Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

„Veliko interesovanje investitora najbolji je pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste“, rekao je Mali.

On se posebno osvrnuo na Međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 u Beogradu, istakavši da je reč o najvažnijoj razvojnoj šansi koju Srbija neće ispustiti.

„Beograd je pobedio u velikoj konkurenciji u kojoj su bili Južna Amerika, Tajland, SAD… To je ogromna šansa za nas, za dalji rast i razvoj “, rekao je Mali.

On je podsetio i da je Ekspo samo deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“ koji je ukupno vredan 17,8 milijardi evra, i u okviru koga će biti realizovano 323 projekata širom zemlje.  

„U potpunosti sam uveren u našu snagu i u rezultate koje postižemo, da ćemo uspeti da prevaziđemo sve izazove i da ćemo nastaviti da poboljšavamo kvalitet života naših građana“, zaključio je Mali.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura