Čitaj mi

Mali: Izdvajanja za nove mere rezultat ušteda u budzetu i odgovorne politike

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će za ekonomske mere koje su nedavno predstavljene biti izdvojeno 23 milijarde dinara u toku ove godine i da je taj novac rezultat ušteda u budzetu i vođenja odgovorne ekonomske politike. 

„Za prvih pet meseci planiran je deficit budzeta od 120 milijardi dinara, a manjak je samo 35 milijardi dinara. Uštedeli smo 85 milijardi za prvih pet meseci. Ove mere nas koštaju 23 milijardi dinara u ovoj godini, daleko manje od naše uštede. Deo tog ušteđenog novca smo dali poljoprivrednicima, a deo je usmeren u kapitalne investicije. Nijedna investicija u zemlji nije stala“, rekao je Mali gostujući na RTS-u.

On je negirao tvrdnje da je reč o merama koje se donose kao deo početka izborne kampanje.

„Da podvučemo - nema zaduživanja i novca za te svrhe ima, a ova odluka nije doneta preko noći. Ovaj set mera nije slučajan, on se planira i ne utiče na našu stabilnost i usmeren je ka tome da podignemo životni standard građana. Nije reč ni o kakvoj izbornoj kampanji. Kada smo krenuli u fiskalnu konsolidaciju i kada su nas građani podržali, da li je i to bila izborna kampanja“, naglasio je ministar.

Mali je dodao da mere pokazuju snagu javnih finansija i odgovornost prema građanima, da su usmerene ka podizanju životnog standarda građana i održanja realnog nivoa dohotka, usled inflacije. 

„Poslednjih meseci govorimo da moramo da podignemo standard zbog rastuće inflacije. Ove godine ona će biti između 10 i 11 odsto, a povećanje plata je kumulativno 30 odsto, što je mnogo više od inflacije“, precizirao je Mali. 

Govoreći o konkretnim benefitima za kategorije zaposlenih, ministar je podsetio da će od 1. septembra ove godine svi zaposleni u predškolskim ustanovama, srednjem i visokom obrazovanju, zaposleni u učeničkim domovima, dobiti povećanje zarada od 5,5 odsto, a isti procenat povećanja uslediće za medicinske sestre u ustanovama zdravstvene zaštite i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. Za sve ostale u javnom sektoru uslediće povećanje plata od najmanje deset procenata od 1. januara naredne godine. 

„Kada se sve sabere, povećanje plata u januaru ove godine od 12,5 odsto, zatim ovih 5,5 odsto, plus ovih 10 odsto od 1. januara dolazimo do toga da će medicinske sestre i tehničari imati povećanje od preko 30,6 odsto kumulativno za period od godinu dana“, precizirao je ministar i dodao da će za ostale to kumulativno povećanje iznostiti 24 procenata. 

Kada je reč o penzijama, ići će se na vanrednu indeksaciju penzija od 1. oktobra kada će penzije biti povećane za 5,5 odsto, a zatim dodatno redovno povećanje 1. januara naredne godine od 14,5 odsto, što će sve kumulativno dati povećanje od 20,9 procenata. Kada se ta povećanja saberu sa povećanjima iz prethodne godine dolazi se do toga da će penzije za samo dve godine biti povećane 55,8 odsto. 

Navodi i da sprska ekonomija ima čime da se ponosi jer od početka godine ima pozitivan privredni rast, za razliku od privreda evro zone i Nemačke koje su ušle u recesiju.

„Nemačka je poslednjeg kvartala prošle godine imala pad od 0,5 odsto, a ove godine u prvom kvartalu pad od 0,3 odsto. U istim uzastopnim kvartalima evrozona je imala isto pad od 0,1 odsto. Mi smo imali pozitivan rast od 0,7 odsto ove godine“, rekao je Mali. 

Potpredsedniik Vlade je govoreći o novim potezima i podsetio na isto tako važnu meru, dodelu 10.000 dinara svakom detetu do 16 godina, čime žele da se podrže roditelji. Naveo je da će procedura prijave biti jednostavna i da će biti potrebni JMBG i broj lične karte roditelja, kao i JMBG deteta, te da biraju u kojoj banci žele da im bude isplaćen novac. Za ovu meru biće potrebno oko 12 milijardi dinara i taj novac će biti isplaćen krajem septembra. 

Prijave će se obavljati od 20. avgusta, traju do 20. septembra, a pomoć će odmah nakon toga biti isplaćena.

Četvrta, i ne manje važna mera je dodela 100.000 turističkih vaučera. Do sada je već podeljeno oko 200.000 vaučera i očekuju se konkretni rezultati u turizmu, po tom pitanju. Za ovu meru biće izdvojeno još 500 miliona dinara. 

Ministar finansija je naglasio da Vlada čini sve što je u njenoj moći da unapredi životni standard stanovništva. Tako je juče na sednici doneta odluka i o pojeftinjenju hleba „sava“ sa 57 na 54 dinara. 

Prema njegovim rečima, sada neki problem vide u ovim merama i govore - to su narodne pare. 

„A što se neko 2008. ili 2010. godine nije setio tada da podeli novac građanima. Tada kada je 400.000 ljudi ostalo bez posla i bila dvocifrena inflacija“, rekao je Mali.

Ministar je rekao da sve ide dobrim tokom, pa je tako i javni dug zemlje na nivou od 51,4 odsto udela u BDP-u, što je daleko niže od nivoa Mastrihta. On je dodao da je prosek javnog duga u EU 95 odsto.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura