Čitaj mi

Mali i Peng: Nikad bolja saradnja Srbije i Kine

1/5

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Komiteta Komunističke partije Kine grada Ningboa Peng Đasjue razgovarali su danas o odnosima dve zemlje, uz zajedničku ocenu da oni nikada nisu bili bolji, te da Srbiju i Kinu vezuju čelično prijateljstvo i dobra ekonomska saradnja.

„Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i bazirani su na, pre svega, dobroj ekonomskoj saradnji. Srpski narod ne zaboravlja pomoć Kine u teškim vremenima tokom pandemije korona virusa, a naša saradnja raste iz godine u godinu. Sada već imamo i direktan let do Kine“, rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija, kojem su prisustvovali i izaslanica kineske Vlade za saradnju Kine-CIEZ, ambasadorka Đang Ju i ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming.

Mali je poručio da su kineske kompanije angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji kakav je, na primer, izgradnja EKSPO kompleksa, te da će nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini otvoriti vrata za još čvršću saradnju Srbije i Kine.

Mali je Pengu predstavio najvažnije ekonomske parametre Srbije rečima da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta od 2,5 odsto, što je ocenio uspehom budući da mnoge evropske ekonomije već klize u recesiju. 

„Naš javni dug je pod kontrolom, imamo rekordnu zaposlenost, strane direktne investicije će i ove godine biti rekordne, oko 4,5 milijardi evra. Naša strategija prethodnih godina je bila da privlačimo investitore i otvaramo radna mesta i u tome smo uspeli. Srbija postaje sve atraktivnija i sve konkurentnija“, rekao je Mali, i zahvalio Pengu na tome što je Kina u godinama za nama pokazala da je iskren prijatelj Srbije.

„Svet se promenio, u uslovima pandemije videli smo iskrenu podršku vašeg predsednika Si Đinpinga i na tome smo zahvalni. Svaka dobra vest o uspehu Kine je dobra vest i za Srbiju“, rekao je Mali. 

On je naglasio da je Srbija ekonomski dominantna zemlja u našem regionu, kao i da inicijativa predsednika Aleksandra Vučića „Otvoreni Balkan“ čvršće povezuje zemlje i ceo region gura napred.

Mali je istakao i da je Srbija mnogo naučila od Kine, te da je velika simbolika što će Srbija, kao domaćin EKSPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, dok je 2012. godine bila na rubu bankrota.

„Veliki smo put prešli, puno naučili, prošli smo teške mere ekonomske konsolidacije i želimo da dalje rastemo poput Kine. Nije lako, ali se borimo. Srbija uprkos svim aktuelnim svetskim krizama na koje nema uticaj, ali trpi posledice, ostvaruje dobre rezultate“, poručio je Mali. 

Peng Đasjue pohvalio je sve do sada učinjeno u Srbiji i zahvalio se na prijateljskim odnosima.

„Sadašnji uspeh odnosa Srbije i Kine je ohrabrujući, a to ne može bez napora obe strane. Srbija je sada na rekordnom razvojnom nivou. Video sam mudro upravljanje zemljom u složenim uslovima. Marljivo radite i gurate Srbiju napred“, rekao je Peng.

On je rekao da se u odnosima dve zemlje pažljivo i marljivo ostvaruju planovi koje su trasirali kineski i srpski predsednici, Si Đinping i Aleksandar Vučić. Peng je istakao da se u teškim svetskim okolnostima jasnije prepoznaje ko su iskreni prijatelji. 

„Čelična prijateljstva se sklapaju u teškim vremenima“, zaključio je Peng. 

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta