Čitaj mi

Mali: Do 7 sati prijavljeno milion vakcinisanih građana za 3.000 dinara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je jutros do 7 sati za novčanu podršku od 3.000 dinara za vakcinisane, prijavljeno milion građana. 

„Od ponoći je sa radom počeo i kol-centar, a građani uporedo mogu da se prijavljuju i preko sajta Uprave za trezor. Očigledno je da je veliko interesovanje građana da dobiju i tu vrstu pomoći od države i mislim da je ova mera pravo rešenje, jer je naš cilj bila što masovnija vakcinacija“, objasnio je Mali, i dodao da pravo na pomoć ima oko 2,5 miliona građana, kao i da smo blizu očekivanog kolektivnog imuniteta. 

On je podsetio da pravo na 3.000 dinara imaju svi građani stariji od 16 godina, koji su primili bar jednu dozu vakcine, ili oni koji su se do 31. maja prijavili, a vakcinišu se do 7. juna. Prijava je omogućena do 15. juna. 

„Važno je da se vakcinišemo, da vodimo računa o sebi i o bližnjima, a to je bitno i za našu ekonomiju, koju smo gotovo u potpunosti otvorili. Sada rade restorani, ugostiteljski objekti, turizam, sve ono što u prethodnom periodu nije u radilo u punom kapacitetu ili uopšte nije radilo“, naveo je on. 

Ministar je rekao da će u utorak 8. juna biti po treći put isplaćeno 50 odsto minimalne zarade, a sledi i pomoć za nezaposlene. 

„Svi koji su bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (do 15. aprila) dobiće 60 evra do kraja ovog meseca. Pre desetak dana isplatili smo 100 evra našim građanima na Kosovu i Metohiji, dok su nezaposleni na Kosovu i Metohiji dobili 200 evra. Isplatili smo i prvih 30 evra pomoći građanima, dok će sledećih 30 evra biti isplaćeno u novembru. Penzioneri će dodatnih 50 evra dobiti u septembru“, naveo je Mali i dodao da su svi paketi pomoći koje je država opredelila za privredu i građane isplaćeni kako je i obećano, u dan i u dinar. 

Istakao je da su sve preduzete mere dale rezultat, što se ponajviše vidi po prihodima u ovoj godini. 

„U maju su nam svi prihodi veći od planiranih, od poreza na dobit pravnih lica, na dohodak građana, do PDV-a i prihoda od akciza. To znači da se naša ekonomija brže oporavlja nego što smo mislili. Rast u prvom kvartalu ove godine je bio 1,7 odsto. Kada pogledate fleš procene Evropske unije, gde je prosek -1,7 procenata, mi smo toliko u plusu“, naveo je on. 

Mali je napomenuo da očekuje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izveštaju u junu ići sa projekcijom rasta za Srbiju od 6 odsto, i podsetio da nam je Svetska banka prognozirala rast od 5 odsto, a Evropska komisija 5,3 procenata. 

„Raduje nas što je industrijska proizvodnja porasla 33,9 procenata u odnosu na april prošle godine. Čak i ako taj rezultat uporedite sa celom prošlom godinom, opet imamo rast od 5,8 odsto. To pokazuje ispravnost ekonomske politike koju sprovodimo u proteklih nekoliko godina, jer se otvorio veliki broj fabrika, ulažemo u auto-puteve, privredne zone, infrastrukturu... Strategija privrednog razvoja, kojoj smo posvećeni, sada u krizi pokazuje rezultate“, rekao je on. 

Naveo je i da je zahvaljujući paketima pomoći održana likvidnost privrede i nivo privredne aktivnosti. 

„Sa naplatom iz maja, sa porastom industrijske proizvodnje i svega ostalog, očekujemo rast u drugom kvartalu od 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. To znači da ćemo do kraja godine imati stopu rasta od preko šest odsto. Građanima je to važno jer se otvara prostor za veće investicije u infrastrukturu, za veće plate i penzije“, objasnio je on. 

Mali je naveo i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, Srbija sada gradi četiri auto-puta, a da će do kraja godine biti započeta još četiri. 

„Pored toga, ulažemo u kanalizacionu i vodovodnu mrežu, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u celoj Srbiji, ulažemo u ekologiju uprkos najvećoj krizi ikada. Srbija se promenila i to svi prihvataju, od MMF-a, Svetske banke, Evropske komisije. Vidi se da imamo rezultat zahvaljujući dobroj i odgovornoj ekonomskoj politici, jer vodimo računa o svakom dinaru. Kada je kriza u pitanju, održavamo makroekonomsku stabilnost, javni dug nam je ispod 60 odsto u odnosu na BDP, a s druge strane pomažemo i privredu“, napomenuo je on i dodao da je država uvek i na vreme ispunjavala sve obaveze.

Objasnio je da je Vlada Republike Srbije juče usvojila aranžman sa MMF-om, te da očekuje da će on biti usvojen 18. juna na odboru direktora te organizacije. 

„Taj sporazum je za nas veoma važan, jer želimo da nastavimo još jače i intenzivnije sa strukturnim reformama, od javnih preduzeća, do reforme Poreske uprave, ali i razvoja zelene ekonomije, zelene privrede, obnovljivih izvora energije. To su prioriteti. MMF nam daje kredibilitet i gura nas napred i to je za građane od velikog značaja“, rekao je on. 

Mali je napomenuo da će se nastaviti sa aktivnostima koje treba da doprinesu daljem razvoju privrede u našoj zemlji, odnosno većoj efikasnosti i konkurentnosti. 

„Radićemo na tome da poboljšamo i način funkcionisanja javnih preduzeća, da dodatno investiramo u infrastrukturu, da pronalazimo način za rast plata i penzija. Time se podstiču potrošnja i proizvodnja, i to su onda održive stope rasta. To je ključ za rast životnog standarda. Uveren sam da će tek u godinama koje slede, zbog očekivano visokih stopa rasta, Srbija biti još uspešnija“, zaključio je Mali.

Slične teme

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije