Čitaj mi

Mali: Danas isplata 10.000 dinara zaposlenima u socijalnim ustanovama

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da je danas počela isplata 10.000 dinara državne pomoći za oko 7789 zaposlenih u socijalnim ustanovama. 

“Novac danas leže na račune zaposlenih u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite, odnosno domovima za stare, domovima za lica ometena u razvoju, domovima za duševno obolela lica… To znači da na 10.000 dinara državne pomoći mogu da računaju negovateljice, vaspitači u socijalnim ustanovama, odnosno u domovima za stare, kao i zaposleni na održavanju higijene, stručni saradnici, administrativni radnici i drugi zaposleni” rekao je on. 

Mali je napomenuo da je reč o pomoći koju je nedavno najavio predsednik Aleksandar Vučić.

“Ovo je još jedno obećanje koje ispunjavamo. Pomoć je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, jer kada je uplaćivana jednokratna pomoć zdravstvenim radnicima, zaposleni u socijalnim ustanovama nisu bili obuhvaćeni. Ovaj vid pomoći je samo jedan od načina da im se odužimo i predstavlja znak da osluškujemo potrebe naših građana. U potpunosti smo svesni njihovih potreba i zato pokušavamo da kao socijalno odgovorna država pomognemo, jer imamo dovoljno novca. Podsetiću da smo polovinom januara uplatili po 10.000 dinara svim zaposlenima u zdravstvu, a od januara su uvećane i plate u javnom sektoru od 7 do 8 odsto. U februaru smo uplatili 100 evra za mlade i 20.000 dinara penzionerima. Time je država pokazala da je jaka i stabilna i u vreme krize”, naveo je on.

Kako je objasnio, ovom uplatom se ne završava pomoć države, jer je planirana još jedna pomoć od 100 evra za mlade.

“Država je prvih 100 evra isplaćivala u februaru ove godine i tada je novac dobilo oko 1,1 milion mladih. Pravo na novih 100 evra državne pomoći imaju svi mladi od 16 do 29 godina. Prijavljeni za ovaj vid pomoći, novac mogu da očekuju u prva tri dana juna”, objasnio je on.

Mali je rekao da su sve dosadašnje pomoći države, zapravo važne ekonomske mere, jer se novac koja država izdvaja, vraća u budzet, jer se pospešuje privredna aktivnost i održava nivo potrošnje. 

“Ako se osvrnemo na pomoć mladima, država im pokazuje da je tu za njih. Između ostalog, od 1. januara ove godine, pošto su mladi u fokusu naše politike, država je obezbedila 300.000 dinara za prvo rođeno dete i dodatnih 100.000 dinara za drugo i treće dete. Podsetiću i da od ove godine dajemo 20.000 evra majkama, ako rode dete od 1. januara ove godine, za kupovinu prvog kuće ili stana”, naveo je Mali i zaključio da bez obzira na globalne izazove, domaćinska Srbija ima dovoljno novca da pomogne onda kada je najneophodnije i da ima dovoljno snage da pobeđuje kao nikada do sada.

Slične teme

Saša Stevanović: Dobra saradnja Ministarstva finansija  i jedinica lokalnih samouprava

Saša Stevanović: Dobra saradnja Ministarstva finansija i jedinica lokalnih samouprava

Stanivuković: IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Stanivuković: IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Siniša Mali: Srbija spremna da bude domaćin „EKSPO BEOGRAD 2027“

Siniša Mali: Srbija spremna da bude domaćin „EKSPO BEOGRAD 2027“