Читај ми

Усвојен буџет за 2021. годину

Скупштина Србије усвојила је буџет за 2021. годину и сет пратећих закона.

Буџет за 2021. годину предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020., као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од 14,63 одсто у односу на ребаланс овогодишњег буџета. Пројектовани дефицит је 178,5 милијарди динара, што је три одсто БДП-а.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је буџет за 2021. усмерен на подизање животног стандарда грађана, али је и развојни, јер ће 330 милијарди динара, односно 5,5 одсто БДП-а, бити издвојено за капиталне инвестиције. Тако конструисан буџет следеће године треба да омогући привредни раст од шест одсто.

Када је реч о првом стубу, подизању животног стандарда, од 1. јануара пензије ће бити повећане за 5,9 одсто, минимална цена рада за 6,6 одсто, и биће повећане плате у јавном сектору. Од 1. јануара за пет одсто ће бити повећане плате медицинских радника, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања добиће од 1. априла. Војници ће добити и додатно повећање до десет одсто.

Када је реч о капиталним инвестицијама, у буџету за 2021. су на списку изградња Моравског коридора, аутопут Прељина-Пожега, брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, аутопут Ниш-Плочник, аутопут Рума-Шабац-Лозница, као и изградња Фрушкогорског коридора. У буџету је издвојен новац и за нове индустријске паркове, за наставак рехабилитације пруга, као што су Ниш-Димитровград и брза пруга од Београда до Новог Сада.

За здравство ће бити издвојено 386,3 милијарди динара, а највећи део тих средстава предвиђен је за РФЗО – 353 милијарди динара. Предвиђено је и додатних 15,2 милијарде динара за улагања у здравство која су везана за Канцеларију за управљање јавним улагањима. 

Сличне теме

Мали:  Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Мали: Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске