Читај ми

Стевановић: Са ЕБРД потписан Уговор о гаранцији државе Србије за реализацију пројекта увођења паметних бројила у Србији

1/4

Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић и генерални директор Сектора одрживе инфраструктуре у ЕБРД Нандита Паршад потписали су данас Уговор о гаранцији државе за реализацију пројекта паметних бројила у Србији.

У Влади Србије потписан је и Уговор о зајму између Владе и ЕБРД-а, чија је вреднсот 40 милиона евра а потписали су га директор Пословног система Електродистрибуције Србије Саша Стефановић и генерални директор Сектора одрживе инфраструктуре у ЕБРД Нандита Паршад.

„Потписали смо Уговор о гаранцији Владе Републике Србије и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) као и Уговор о финансирању прве фазе пројекта за паметна бројила укупне вредности 40 милиона евра. На овај начин смо начинили један од најзначајнијих корака у реализацији најважнијег циља енергетске политике Владе Србије који подразумева увођење новог начина мерења утрошка електричне енергије“, рекао је државни секретар Стевановић. 

Он је додао да је укупна вредност пројекта увођења паметних бројила вредна 80 милиона евра и да се спроводи у две фазе, при чему смо је данас закључен уговор о финансирању прве А фазе. 

„Реализација подразумева набавку и инсталацију система, припадајућег софтвера и замену око 205.000 паметних бројила. Пројекат креће са реализацијом током ове године и завршава се до 2025. године када је реч о првој фази, док је за реализацију читавог пројекта рок 2027. година“ , казао је Стевановић. 

Стевановић се захвалио тиму ЕБРД-а на ажурности и кооперативности приликом преузимања свих активности које су претходиле закључењу ова два веома важна уговора. 

Предвиђено је увођење паметних бројила у Чачку, Нишу и Краљеву. Ово су три прва града у Србији у која ће до 2025. године бити инсталирана паметна бројила, а која ће смањити губитке на дистрибутивној мрежи, емисију угљен-диоксида и обезбедити квалитетније снабдевање електричном енергијом.

Потписивању уговора присуствовала је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Министарка је истакла да Србија прави губитке у дистрибутивној мрежи у износу од око 200 милиона евра и додала да је инсталисање паметних бројила један од начина да се ти губици смање. Указала је да ће паметна бројила смањити емисију угљен-диоксида за око 5.000 тона годишње, а биће од помоћи и онима који ће електричну енергију производити и трошити из соларних панела.

„Али, то није једина предност овог пројекта, он ће допринети смањењу емисија угљен-диоксида за пет хиљада тона годишње, али и помоћи свима који су на путу енергетске транзиције, односно прозјумерима који ће производити и трошити енергију из обновљивих извора. Да бисмо живели квалитетно, морамо имати квалитетну електричну енергију, то најбоље знају грађани у одређеним деловима Србије. Данас смо потписали уговор за првих 40 милиона евра, држава је дала гаранције за то, разговараћемо са свим међународним партнерима како да уложимо више у дистрибутивну мрежу јер је то основа да будемо енергетски безбедни“, навела је Михајловић.

Директор пословног система „Електродистрибуције Србије“ Саша Стефановић рекао је да ће се кроз овај пројекат набавити савремени систем управљања потрошњом електричне енергије.

„Бенефити су велики, како за „Електродистрибуцију Србије“, тако и за грађане. Моћи ћемо да пратимо квалитет испоручене енергије и да грађанима испоручимо енергију какву заслужују, а моћи ћемо и да идентификујемо свако оштећење и смањимо губитке“, поручио је он.

Сличне теме

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине