Читај ми

Станивуковић: Србија се успешно бори са економским и здравственим изазовима

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учестовао је данас на састанку Економског и финансијског дијалога између Европске уније и Западног Балкана и Турске у оквиру састанка ЕКОФИН Савета. 

Овај годишњи састанак представља завршну фазу у циклусу координације економских политика између представника држава чланица ЕУ, представника Западног Балкана и Турске, затим Европске комисије и Европске централне банке. На састанку је говорила и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

У оквиру годишњег дијалога о економској политици усвојени су Заједнички закључци у којима су наведени кључни економски изазови са којима се суочавају Западни Балкан и Турска, као и смернице за оквир фискалне, економске и социјалне политике фокусиране на ублажавање утицаја пандемије изазване вирусом Ковид-19 уз подстицање економског опоравка. Закључци садрже детаљне смернице у ком правцу би требало да се креће економска политика Западног Балкана и Турске, током наредног једногодишњег периода.

Државни секретар Гојко Станивуковић је навео да је, захваљујући промишљеној макроекономској и фискалној политици у претходном периоду, Србија од почетка пандемије корона вируса успела да се успешно избори са економским и здравственим изазовима, и да спроведе снажне мере подршке привреди и становништву. 

Он је нагласио да је Влада Републике Србије усвојила три свеобухватна пакета економских мера подршке грађанима и привреди, са циљем очувања радних места, привредне активности и животног стандарда становништва. 

Укупно сва три пакета мера су, рекао је Станивуковић, вредна око осам милијарди евра, што је према прелиминарним проценама око 17,4% БДП-а, и очекује се да ће додатно допринети даљем расту БДП-а.

Државни секретар Станивуковић је навео и да је захваљујући програму подршке привреди и становништву, економска активност забележила снажан опоравак у другој половини прошле године, који је настављен и у 2021. години. 

„У односу на планирани раст од 10,6% у другом кварталу 2021. године, према нашим прогнозама можемо очекивати раст од чак 15%. Дакле, након раста од 1,7% у првом кварталу, то је онда 8,35% у првој половини године“, изјавио је Станивуковић.  

Томе у прилог, додао је Станивуковић, говори и податак да је месечна динамика економске активности наставила да расте током априла и маја, па је раст БДП-а у првих пет месеци износио 6,9% у односу на претходну годину. За ову годину се, додао је, предвиђа реални раст БДП-а од 6,0%, са капиталним издвајањима државе на нивоу од 7,2% БДП-а, а, додао је, постоје реална очекивања да ће раст БДП на крају године бити и већи од планираног. 

Државни секретар је подсетио и да је пад БДП у 2020. години износио свега 1% што предстaвља један од најбољих резултата у Европи, да је крајем претходне године нето прилив страних директних инвестиција достигао 2,9 милијарди евра, да је јавни дуг остао испод 60%, док је стопа незапослености задржана на нивоу од пре пандемије.

Паралелно са економским мерама, додао је, вакцинација становништва додатно помаже отварању домаће привреде и јачању привредног опоравка. 

„Када је реч о структурним реформама, остајемо посвећени јачању добре управе, наставку процеса дигитализације, модернизацији Пореске управе, даљем унапређењу пословног амбијента и сузбијању сиве економије, као и неговању зеленог, енергетски ефикасног и инклузивног раста“, закључио је државни секретар. 

Европска унија је оценила да је Србија показала изузетно добре економске резултате током пандемије и у процесу вакцинације.

Дијалогу је такође присуствовао и европски комесар за економију Паоло Ђентилони.

Сличне теме

Мали потписао уговор са добитником стана у првом јесењем извлачењу наградне игре „Узми рачун и победи“

Мали потписао уговор са добитником стана у првом јесењем извлачењу наградне игре „Узми рачун и победи“

Позив за пријављивање за упознавање са новим системом електронског фактурисања

Позив за пријављивање за упознавање са новим системом електронског фактурисања

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра