Читај ми

Станивуковић: Наставак сарадње у заштити финансијских интереса Србије и ЕУ

1/2

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учествовао је данас на отварању прве регионалне конференције „Борба против превара са ЕУ средствима, сарадња између ОЛАФ-а и институција економија западног Балкана“. 

Станивуковић је на скупу који је одржан у Министарству финансија, рекао да су усвојене одредбе низа закона и подзаконских аката кроз које је прописана изричита заштита финансијских средстава ЕУ, и оно што је посебно важно, као и заштита националних средстава из буџета Републике Србије. 

„Одредбе Закона о буџетском систему стављају у исту раван финансијску помоћ ЕУ и све остале јавне приходе. Подједнак третман финансијске помоћи ЕУ и осталих јавних прихода представља полазну законску основу за заштиту финансијских интереса ЕУ у правном систему Републике Србије“, рекао је он. 

Додао је да, иако верује да је Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, достигла висок ниво када је у питању заштита финансијских интереса ЕУ, циљ је рад на даљем напретку унапређењем капацитета кадровског потенцијала, организационе структуре институција, као и правног оквира.

„Правовремена размена информација, сарадња и координација свих учесника у процесу заштите финансијских интереса ЕУ, а самим тим и заштите финансијских интереса Србије, кроз јасно дефинисане процедуре је од пресудног значаја за функционисање система борбе против неправилности и превара“, подвукао је Станивуковић. 

Државни секретар је истакао и да одржавање ове конференције сведочи о широком значају теме и посвећености на превазилажењу изазова у тој области.

Он је позвао присутне да сви заједно дају допринос интензивирању сарадње и размене информација како би били што успешнији на пољу превентивног деловања, као и у фази расветљавања већ извршених дела. 

Према његовим речима, предстојећи период, захтеваће првенствено од земаља на западном Балкану већу сарадњу, имајући у виду чињеницу да починиоци незаконитих радњи, а посебно у случају злоупотребе финансијских средстава ЕУ, проналазе нове начине тих злоупотреба. Извршење тих дела, додао је, угрожава репутацију регионалних земаља умањујући притом шансу за брже приступање ЕУ. 

Станивуковић је подсетио и шта су Република Србија и Министарство финансија учинили да унапреде сарадњу са ЕУ на наведеном пољу. 

Према његовим речима, Србија је као земља кандидат поступила у складу са захтевом ЕК, и формиран је АФКОС 2013. године. За десет година АФКОС је прешао пут од тела са искључиво координативном улогом до унутрашње јединице Министарства финансија, под директном надлежношћу министра финансија која, између осталог, има и овлашћења да спроводи послове оперативне и техничке сарадње са Европском канцеларијом за борбу против превара и другим надлежним телима и службама Европске комисије, као и административне провере пријављених неправилности и сумњи на превару у поступању са финансијским средствима ЕУ. 

Други захтев ЕК који се односио на успостављање Мреже за сузбијање неправилности и превара, испуњен је 2015. године када је Влада Србије, на предлог Министарства финансија, донела одлуку о образовању наведене Мреже. 

Именоване чланове у Мрежи имају институције које, према свом делокругу, могу дати значајан допринос заштити финансијских интереса ЕУ. О свом раду Мрежа, преко АФКОС-а, подноси извештај Одбору за привреду и финансије, као и Влади.

У организацији данашње конференције учествовали су поред Министарства финансија и представници Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ), Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ, италијанског Министарства унутрашњих послова, као и Центра за међународну правну сарадњу.

Сличне теме

Мали: Издвајања за нове мере резултат уштеда у буџету и одговорне политике

Мали: Издвајања за нове мере резултат уштеда у буџету и одговорне политике

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке