Читај ми

Станивуковић: “Царина на клик” нови корак ка даљој аутоматизацији царине и модернизацији државне управе

1/2

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић присуствовао је данас презентацији новог реформског пројекта “Царина на клик” који, како је истакао, представља нови корак ка даљој аутоматизацији, не само царинских поступака, већ и даљој модернизацији државне управе. 

Управа царина почела је са имплементацијом пројекта са циљем да даље модернизује и аутоматизује царинске процедуре и усклади их са европским стандардима.

“За нас је то посебно важан корак јер представља део унапређења система јавних финансија. Аутоматизовани увоз и извоз подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, што представља и један од битних елемената за модернизацију наше државне управе и наставак напора да испунимо један од наших приоритета, а то је дигитализација”, рекао је Станивуковић у Привредној комори Србије.

Према његовим речима, унапређењем капацитета Управе царина и аутоматизацијом овог система, обезбедиће се и усклађеност са европским царинским законодавством, што је важан предуслов за затварање поглавља 29 – Царинска унија и за повезивање са државама ЕУ.

“Битно је да напоменем да је у оквиру преговора о приступању, ЕК у Годишњем извештају за 2023. позитивно оценила да Србија има добар ниво припремљености у области царинске уније, и да је национално законодавство усклађено са правним тековинама ЕУ”, казао је Станивуковић. 

Он је додао да је Министарство финансија, заједно са Управом царина у свом саставу, значајан партнер ЕУ.  

“Сектор за уговарање и финансирање пројеката из средстава ЕУ, функционише као уговорно тело, а заједно са Сектором за међународну сарадњу и европске интеграције смо потписали и успешно спровели 13 уговора за Управу царина, финансираних из европских фондова, укупне вредности 8,5 милиона евра, што показује наш добар капацитет и искуство у управљању пројектима”, нагласио је он и навео да су пројекти успешно завршени између 2017. и 2021. године, а део средстава је био опредељен за процес припреме увођења аутоматизованих поступака увоза и извоза.

Како је истакао намера је да се унапреди раст трговине кроз повећан увоз и извоз, осигура бржи проток робе, смање трошкови пословања и повећа конкурентност привреде.

Такође, аутоматизација ових процеса у великој мери доприноси и заштити интереса грађана кроз бољу контролу и побољшање сигурности и безбедности. 

“Настављамо да радимо на унапређењу привредног амбијента и борби против сиве економије, како би пословање у нашој земљи било још лакше и једноставније. Зато смо донели и низ системских закона и мера које треба да допринесу унапређењу услова пословања”, рекао је Станивуковић уз подсећање на спроведене најзначајније реформе као што су системи е-фискализације и е-фактура.

“Кроз нови систем е-фискализације смо привреди значајно олакшали и унапредили рад и допринели борби против сиве економије и нелојалне конкуренције. Такође, веома смо поносни што је наша земља међу пионирима у Европи у увођењу система е-фактура и што је урадила то пре многих држава чланица ЕУ”, истакао је државни секретар. 

У наредном периоду нас, додао је, очекују даље промене које ће олакшати рад привреди, попут увођења система електронских отпремница и е-акциза, који ће бити повезани и имаће могућност аутоматске размене података. 

Као је истакао, у плану је интеграција система е-фактура са системима Управе царина и за е-фискализацију, као и израда модула за прелиминарну ПДВ пријаву, који ће након примене омогућавати привредним субјектима да на лакши, бржи и тачнији начин попуњавају пријаву у складу са прописима који уређују ПДВ.

Станивуковић се на крају осврнуо и на јавне финансије Србије истаквши да су оне у потпуности стабилне.

“Упркос светској кризи, наши макроекономски показатељи су добри, и грађани не треба да брину. Према флеш процени раста БДП-а за трећи квартал, раст је износио 3,5 одсто БДП. Пројектована стопа раста за ову годину остаје 2,5 одсто БДП и 3,5 процената следеће године”, рекао је Станивуковић и додао да је јавни дуг у потпуности под контролом, а незапосленост у другом кварталу одличних 9,6 одсто.

Додао је и да буџет за 2024. годину, као главне приоритете поставља побољшање животног стандарда грађана, јачање привреде и наставак започетог великог инвестиционог таласа, а да је добре резултате потврдио и ММФ који је завршио своју Мисију прошле недеље. 

“Наш крајњи циљ, на коме марљиво радимо, јесте да привреда добије брже, ефикасније, јефтиније процедуре у спољно-трговинском промету, а да грађани имају ефикаснију администрацију и више новца у буџету, који онда користимо за изградњу школа, болница, вртића, нових путева и пруга”, закључио је Станивуковић.

Представљању пројекта “Царина на клик”, пруствовао је члан Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауке, представници Управе царине и ПКС. Станивуковић је захвалио Клаукеу, на несебичној помоћи ЕУ у модернизацији ИТ система Управе царина, али и за друге пројекте у којима нам ЕУ пружа подршку.

Успешна реализација овог пројекта ће значајно допринети привредницима и грађанима Србије да брже и ефикасније обављају административне послове.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен