Читај ми

S&P потврдио кредитни рејтинг Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s потврдила je кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ уз стабилне изгледе за његово даље повећање.

Потврда кредитног рејтинга, у актуелним условима неизвесности у међународном окружењу, доказ је да се Влада Републике Србије одговорно суочава са датим изазовима. Премда су размере економске кризе велике, као и негативни ефекти који из ње проистичу, Република Србија успела је да очува макроекономску и финансијску стабилност и задржи снажне изгледе за дугорочни раст.

Агенција наводи да би кредитни рејтинг Републике Србије могао да буде побољшан уколико би се раст српске привреде убрзао изнад очекивања, а негативне последице геополитичке неизвесности задржале под контролом. Standard and Poor’s оцењује да је привреда Србије наставила да расте солидним темпом у 2022. години, да ће успоравање у 2023. години бити само краткотрајно, а након тога се очекује раст од 3% 2024-2026. године, који ће бити подстакнут побољшањем глобалних економских услова, домаћим инвестицијама и потрошњом.

Банкарски сектор је наставио успешно пословање, а банке су остале профитабилне и ликвидне, наводи агенција. Ниво проблематичних кредита (НПЛ) достигао је историјски минимум од 3%, што је значајно побољшање у односу на највиши ниво од чак 22% у 2015. години.

Висок прилив страних директних инвестиција и други финансијски приливи омогућили су повећање девизних резерви на више од 21 милијарде евра на крају фебруара 2023. године, што представља рекордни ниво. Предвиђања су да ће српска економија и у наредном периоду наставити са привлачењем страних директних инвестиција које ће превасходно бити усмерене на финансирање великих инфраструктурних пројеката.

Агенција процењује да ће фискални дефицит достићи 3,3% БДП-а у 2023. години. Након 2023. године, Влада ће се вратити на своје конзервативно фискално управљање и циљани буџетски дефицит од 1%-2% БДП-а. Имајући у виду пројектоване фискалне изгледе, јавни дуг остаће стабилан у наредним годинама. Агенција оцењује да ће доћи до његовог смањивања на око 47% БДП-а до 2026. године.

У извештају се такође наводи да ће у условима глобалне неизвесности, енергетске и економске кризе и растуће инфлације, помоћ Републици Србији бити и подршка Међународног монетарног фонда, која ће обезбедити додатну сигурност српским финансијама и омогућити ефикасније управљање јавним сектором.

Очување кредитног рејтинга, као једног од најзначајнијег економског параметра државе, имаће позитивне ефекте на њен статус код међународних финансијских институција и преговарачку позицију приликом уговарања кредитних аранжмана.

Република Србија je, упркос кризи и неизвесности у међународном окружењу, успела да одговори на изазове, настави са инвестицијама, очува привредни раст, финансијску и економску стабилност, закључује се у извештају.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура