Читај ми

Синиша Мали представио законе везане за трећи пакет подршке привреди и грађанима

Mинистар финансија у Влади Србије Синиша Мали представио је данас посланицама у Скупштини Србије законска решења којима се омогућује финансијска исплата помоћи грађанима Србије као и предлоге банкарских гарантних шема чији је циљ побољшање привредног амбијента како би се ублажиле последице пандемије корона вируса по привреду Србије.

Пред посланицима се тако нашао и Предлог закона о Привременом регистру пунолетних грађана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије, болести Ковид 19, изазване вирусом SARS-Co-2.

Када је реч о гарантним шемама дневном реду су два предлога закона: Предлог закона о изменама закона о утврђивању гаранте шеме као мера подршке привреди услед продуженог негативног утицаја пандемије болести пандемије болести Ковид 19, изазване вирусом SARS-Co-2, као и Предлог закона о утврђивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди услед продуженог негативног утицаја пандемије болести пандемије болести Ковид 19, изазване вирусом SARS-Co-2.

„Да би грађани добили помоћ успоставља се Привремени регистар пунолетних грађана који ће бити основ за исплату помоћи грађанима и пензионерима. Реч је о исплати грађанима, два пута по 30 евра, у мају и новембру. Наши најстарији суграђани ће добити додатних 50 евра у септембру. Износ од 60 евра добијају сви грађани који су пунолетни даном ступања на снагу овог Закона, они који поседују личну карту,имају пребивалиште на територији Србије и пријаве се за добијање новчане помоћи“, рекао је министар финансија.

Он је подсетио да је прошле године исплаћено по 100 евра сваком пунолетном грађанинима Србије и да се за ту помоћ пријавило 4.325.000 грађана. Када се њима придруже и пензионери и корисници социјалне помоћи, долази се до 6.200.000 грађана који су примили ту финансијску подршку.

Како је поручио пензионери не морају да се пријављују за ову меру подршке, као ни примаоци новчане социјалне помоћи и лица из Завода за извршење кривичних санкција јер ће њима аутоматски новац бити уплаћен.

„Остали грађани ће моћи да се пријављују за новчану помоћ од 28. априла до 15. маја, електронски преко портала Управе за трезор а од 5. маја и телефонским путем преко кол центра. Исти је начин пријављивања као и прошле године“, објаснио је министар.

Он је напоменуо да је Србија стабилна као и њене финансије и да овим потезом држава показује да је ту за своје грађане и жели да им помогне како би они лакше пребродили овај период кризе. Он је позвао грађане да се пријаве.

Говорећи о предлозима закона који се односе на гаранте шеме, министар је навео да се први предлог тиче проширења постојеће гаратне шеме износом од 500 милиона евра. „Шема подразумева да банке дају подршку предузећима а за део тих кредита гаранцију даје држава како би банке биле охрабрене да што пре дају кредите привредним субјектима“, казао је Мали.

Како је оценио гаранте шеме су биле пун погодатак, изузетан део првог и другог пакета мера прошле године. „Резултат тога је да немамо масовна отпуштања и затварање фабрика и погона. Обезбеђена је масовна ликвидност јер је од две милијарде евра, искоришћено 1,7 милијарди евра и то је све ушло у новчане токове и обезбедило додатну подршку и ликвидност предузећима. Услови ових кредита су били да се дају до 36 месеци уз обавезан грејс пеирод од 9 до 12 месеци“, прецизирао је.

Уз ову шему осмишљена је потпуно нова шема са портфплијом од 500 милиона евра и она је намењена угроженијој категорији предузећа, односно онима који су имали пад пословних прихода већи од 20 одсто.

„Видели смо дапостоји велики број правних субјеката који су више угрожени пандемијом и ова гарантна шема је усмрена ка њима.Ту су банке мање вољне да дају кредите, држава у овом случају више гарантује, тако охрабујемо банке да додатно дају новац фирмама које су имале пад прихода изнад 20 одсто. Ти кредити имају дужу рочност на 5 година, односно 60 месеци уз грејс период од 18 до 24 месеца“, рекао је министар.

Код ових кредита дата је могућност отплате кредита у месечним или кварталним отплатама и што је још важније проширена је намена кредита, тако да се сада, поред давања нових кредита и занављања кредита за ликвидност и обртна средства, они могу користити и за рефинансирање постојећих кредита за ливкидност и обрт али и инвестиционих кредита.

„Покрили смо готово све категорије, велика, мала и средња предузећа, самосталне уметнике, наше људе који живе на Косову и Метохији, незапослене, и оне угроженије који раде у туризму угоститељству, аутопревознике“, рекао је Мали и додао да је овај пакет мера и део ребаланса буџета који је такође на дневном реду скупштинског заседања.
 

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс