Читај ми

Синиша Мали: Свесрпски сабор је порука мира, слоге и братске љубави

1/4

У оквиру Првог Свесрпског сабора под називом "Један народ, један сабор - Србија и Српска" који се одржава у Београду, министар финансија и први потпредседник Владе Републике Србије Синиша Мали угостио је министарку финансија Републике Српске Зору Видовић, министра финансија и трезора БИХ Срђана Амиџића, као и делегацију Министарства финансија Републике Српске и представио им нову зграду Пореске управе. 

„Повод нашег данашњег окупљања у Србији и Београду је Свесрпски сабор, а мислим да смо ми на прави начин, када су финансије у питању, то овим догађајем и јуче и данас показали, и показаћемо и у данима, месецима и годинама пред нама. Драго ми је што су ту министри финансија РС и БиХ и њихови сарадници, сви са којима заједно градимо будућност региона и највећи развојни пројекат и за Србију и Републику Српску, а то је изложба ЕXПО 2027, чији смо домаћини 2027. године. Очекујем милионе посетилаца, ЕXПО 2027 ће бити подстицај развоја читавог региона и инфраструктуре коју градимо заједно и квалитета живота грађана РС и Србије. На нама је да обезбедимо стабилан раст и развој, да стално проналазимо изворе раста, да унапређујемо квалитет нашег финансијског система, а све зарад тога да грађанима и Републике Српске и Србије буде још боље. У томе успевамо, а на овакав начин, са добром атмосфером, са сјајном комуникацијом, са заједничком визијом и вредностима које делимо, небо је граница. Ми ћемо свој посао урадити, а за грађане РС и Србије, да знају, финансије су нам стабилне и увек ћемо једни другима помагати као што смо радили до сада, а то нам је онда основа за даљи раст и напредак наше економије и бољи квалитет живота свих нас“, истакао је Мали.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић рекла је да је сарадња са пореском администрацијом Републике Српске већ годинама изузетно добра, те да је у плану и јачање сарадње.

„Планирамо да интезивирамо сарадњу нарочито када је у питању размена искустава и знања поводом е- фискализације, куповине готовог комерцијалног решења, а посебно размене информација за ризичне пореске обвезнике који послују и у Републици Српској и Србији“, рекла је директорка Пореске управе.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да јој је част и велико задовољство што је цела делегација имала прилику да посети нову зграду Пореске управе. 

„Пореска администрација се, могу рећи, преселила у савршен објекат. Ови људи имају врло тежак и незахвалан посао, можда најтежи у свакој држави. Сигурна сам да ће сада имати далеко боље резултате, иако су и до сад били одлични, јер имају боље услове, као што их имају и порески обвезници. Нама сарадња са Пореском управом Србије много значи. Ми имамо законе који су компатибилни са српским законима и спроводимо исте пројекте. Прошле године почела је нова фискализација и прихватили смо то и у Републици Српској и она креће ове недеље и драго ми је да смо данас од колега у Београду добили нова искуства и сугестије. Они су увек спремни да нам помогну, а нарочито сада кад смо раидили на новом Закону о фискализацији“, истакла је министарка.

Задовољство није крио ни министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић који је истакао да је Србија лидер у региону.

„Србија је лидер у региону, а да бисте то били морате имати услове, а Србија је лидер у региону и по томе на који начин користи мере фискалне и монетарне политике. То су најбоље осетили грађани Србије у оним кризним временима када је требало помоћи. Наиме, Србија је прва почела да користи фискалне мере и кроз фискални стимуланс да подиже агрегатну тражњу и тако одржи ниво привредне активности. Зато, када кажете да Србија данас у првом кварталу има раст од 5 процената, то не треба да вас чуди, јер то само показује да имате одговорну економску политику. Сви у региону треба да се угледају на то како је Србија приступила јавним финансијама и коју одговорност има када су у питању јавни пројекти, од њих ту можемо много да научимо. Да би имали ефикасну монетарну политику, морате имати и ефикасан систем који се бави прикупљањем јавних прихода и тако постижете баланс. И важно је да истакнем, да кроз ту фискалну политику Србије која је усмерена на раст тражње, али и на најугороженије и социјано осетљиве категорије, као и на пронаталитетну политику, то је оно што цео регион може да научи од Србије. Поносан сам на ваше резултате“, истакао је Амиџић.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска Штедионица Бојан Кекић каже да је сарадња са Министарством финансија Републике Српске на завидном нивоу, те да ће очекује још добрих резултата.

„Поштанска штедионица је у Бањалуци присутна од 2021. године, када смо извршили аквизицију бивше Комерцијалне банке преко НЛБ банке, ја сам тада рекао да смо успоставили финансијски пут између Србије и Републике Српске, и то се тако и показало. Поштанска штедионица има изузетну сарадњу са Министарствон финансија Републике Српске и Пореском управом и сигуран сам да ће се сарадња дати још сјајних резултата“, закључио је Кекић.

Свесрпски Сабор почео је јутрос у Храму Светог Саве одржавањем молебана за Србију и Републику Српску. Централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска" почеће у 17 часова на Тргу Републике.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен