Читај ми

Синиша Мали: Сутра почиње исплата првих увећаних плата

Медицински и стоматолошки техничари у здравственим установама Србије сутра ће добити први део увећане зараде за 5,5 одсто, раније најављене и омогућене недавно усвојеним ребалансом буџета Републике Србије за 2023. годину, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали. 

„По устаљеној динамици исплата зарада, они су прва група запослених којима ће лећи већа примања, као што смо најавили и обећали. А, потом следе и сви остали, њих око 209.000 у просвети, здравству и социјалној заштити“, рекао је Мали који је додао да су на данашњој седници Владе Србије усвојени управо предлози закључака о изменама и допунама закључака о утврђивању основица за обрачун и исплату плата, почев од плата за септембар 2023. године, којим се та основица увећава за 5,5 одсто.

Како је истакао, ребалансом буџета предвиђено је да од септембра буду увећане плате 208.819 запослених у просвети, здравству и социјалној заштити. Реч је о 143.862 запослених у просвети од којих ће они запослени у основим и средњим школама добити увећане зараде 6. октобра, њих 1.514 запослених у ученичком стандарду и још 2.416 у студентском стандарду добиће прва увећана примања 13. октобра, 59.128 медицинских сестара и техничара у здравственим установама и још 1.165 у другим установама као што су Завод за спорт, установе за извршење кривичних санкција и друге, 16. октобра, односно 10. октобра, и 1.664 неговатељица и медицинских сестара у социјалној заштити, такође 10. октобра. 

„Тиме настављамо политику очувања стандарда грађана Србије у условима када светска криза и инфлација утичу на свакодневни живот. Против ових ефеката боримо се повећањем плата изнад нивоа инфлације, пружањем помоћи нашим грађанима којима је она неопходна и наставком економских реформи које ће одржати све наше досадашње економске успехе“, рекао је Мали.

Он је додао да у октобру и пензионере очекује повећање пензија од 5,5 одсто, те да ће свима њима, додатно и остатку јавног сектора, плате и пензије бити увећане и у јануару 2024. године.

„Са спроведеним и планираним повећањима плата и пензија и очекиваним успoравањем инфлације до краја године верујем да ћемо успети да се изборимо са негативним ефектима тржишних поремећаја. Све радимо да грађани у што мањој мери осете ове последице и верујем да успевамо у томе“, закључио је потпредседник Владе.

Сличне теме

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста