Читај ми

Синиша Мали: Сутра исплата увећаних јануарских пензија

1/4

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће закључно са сутрашњим даном, 10. фебруаром, бити исплаћене јануарске пензије увећане за 14,8 одсто, и нагласио да је важно да пензије континуирано расту и да се побољшава животни стандард наших најстаријих суграђана.

„Закључно са сутрашњим даном, 10. фебруаром, Република Србија ће исплатити увећане јануарске пензије за 14,8 одсто што је додатно повећање пензија након раста у октобру од 5,5 одсто, и претходног повећања у јануару прошле године од 12,1 одсто“, рекао је Мали током посете Дневном центру и клубу за старије „Анђелка Трнавац“ на Бањици.

Мали је истакао да пензије у Србији расту из године у годину, а оно што је посебно важно јесте да нам јавне финансије никада нису биле јаче и стабилније.

„Пензије су безбедне и то је потпуно другачија слика наше Србије“, поручио је министар финансија.

Он је додао да ће Србија до 2027. године бити земља која је за само 15 година прешла пут од државе у којој пезионери просечно примају 204 евра до земље у којој ће наши најстарији суграђани примати просечно 650 евра пензије.

 „То ће бити деценија и по раста, развоја и напретка. Сви макроекономски индикатори нам говоре да смо на правом путу. Те године просечне плате ће достићи 1.400 евра а 2012. наши су грађани просечно примали 330 евра“, рекао је Мали.

Oн је истакао да након последњег повећања просечна пензија у Србији износи 390 евра, што је оценио као „велики помак напред“. Како је рекао, кроз организацију ЕКСПА, кроз програм „Скок у будућност - Србија 2027“, биће испуњено и дато обећање да пензије достигну просек од 650 евра месечно. 

Додао је и да раст свеукупног животног стандрада грађана Србије подразумева и даље подизање плата које су у децембру достигле просек од око 830-840 евра, док су 2012. године износиле 330 евра. 

„Идемо крупним корацима напред. Уколико све буде у реду, а нема разлога да не буде тако, просечна зарада ће износити 1.400 евра до краја 2027. године. Али, осим подизања животног стандарда, улажемо огроман новац и улагаћемо још у образовање, здравство, инфраструктуру, путеве, брзе пруге, у модернизацију свега, у нове фабрике. Не постоји у овом тренутку ниједан макроекономски индикатор који не указује колико су нам јавне финансије стабилне и јаке“, рекао је министар. 

Он је подсетио да Србија бележи рекордну запосленост од 2,367 милиона људи који раде и плаћају порезе и доприносе што је, оценио је, највећи број запослених на овај број становника до сада. Мали је рекао и да Србија има и рекордно ниску незапосленост, само девет одсто, док је 2012. године стопа незапослености била чак 25,9 одсто.

Истакао је и да је српска економија прошле године расла 2,5 одсто у условима огромне геополитичке кризе, сукоба, почетка рецесије у Европској унији. 

„Једна мала Србија расте. Ове године циљ нам је да растемо 3,5 одсто, да наш БДП расте. То значи да имамо новца и за даље повећање пензија, за даље повећање плата, за све инвестиције које смо представили кроз пројекат 'Скок у будућност - Србија 2027'“, рекао је Мали.

Он је нагласио да грађанима то треба да буде највећи доказ исправности економске политике која се спроводи и која ће наставити да се спроводи. 

Министар се захвалио пензионерима на свему што су урадили за Србију, као и на подршци коју дају програмима и пројектима за напредак наше земље.

„Без њих Србија не би била ту где јесте, а на нама је да покушамо да наставимо њиховим путем и да кроз пројекте као што су „Србија 2025“ и „Србија 2027“ даље улепшамо и унапредимо нашу земљу и млађим генерацијама оставимо још лепше и боље место за живот“, рекао је Мали.

Посети Клубу на Бањици присуствовали су в.д. секретар за социјалну заштиту Града Београда Петар Јорданов, председница Општине Вождовац Ивана Томић Илић и директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

Сличне теме

Министарство финансија наставља да унапређује системе за боље пословање привреде

Министарство финансија наставља да унапређује системе за боље пословање привреде

Достављање годишњих извештаја о стању интерне финансијске контроле у јавном сектору за 2023. годину

Достављање годишњих извештаја о стању интерне финансијске контроле у јавном сектору за 2023. годину

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности