Читај ми

Синиша Мали: Стабилни смо и зато можемо да испунимо свако обећање

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали истакао је данас значај акције „Боља цена“, у којој су снижене цене производа у 36 категорија, а што ће грађанима омогућити значајне уштеде, и допринети побољшању њиховог животног стандарда.

„То је важно за животни стандард, а кроз ову акцију показујемо да се боримо за грађане. Најважније је да се изборимо са инфлацијом за коју нисмо криви, већ је увезена са кризом у свету. Свакодневно се боримо да сачувамо, и ако је могуће, и повећамо животни стандард у Србији“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Он је рекао да у децембру очекује једноцифрену инфлацију, од око осам одсто, те да је процена за наредну годину да ће она у просеку износити 4,9 одсто. 

„Полако, али сигурно, успевамо да се изборимо са тиме“, поручио је Мали, и додао да томе у прилог иде и одлука Народне банке Србије да лимитира каматне стопе на стамбене кредите што је, како је рекао, важно грађанима.

Мали је рекао да је повећање плата и пензија континуирано, све са циљем да се ублаже последице светске економске кризе, па су тако већ почеле исплате увећаних плата, након најновијег повећања од 5,5 одсто просвети, здравству, медицинским сестрама и техничарима у здравству и неговатељицама у установама социјалне заштите. 

Како је истакао, од 1. октобра следи и повећање пензија од такође 5,5 одсто, а потом у јануару још једно повећање од 14,8 одсто, као и повећање плата целом јавном сектору од 10 одсто. 

„Кумулативно, сва ова повећања су далеко изнад нивоа инфлације. Закључно са повећањем пензија које следи у јануару раст пензија износиће 56,1 одсто кумулативно, а како се инфлације буде снижавала ефекат повећања плата и пензија биће већи“, рекао је Мали, и истакао да ће од јануара просечна пензија износити 390 евра, док је пре десет година износила 204 евра.

Он је рекао да ће, као што је најавио председник Александар Вучић, пензионерима крајем новембра или почетком децембра бити исплаћена и једнократна помоћ од 20.000 динара. 

Мали је рекао и да Србија упркос кризи расте, те да бележи раст БДП-а од 0,9 у првом, односно 1,7 одсто у другом кварталу ове године, али и да истовремено држи удео јавног дуга у БДП-у под контролом на 51 одсто, док је јавни дуг еврозоне 91-92 одсто.

„Стабилни смо и зато можемо свако обећање да испунимо“, поручио је Мали.

Он је рекао да ће у децембру у Србији просечна плата износити 840 евра, док је пре десет година износила 331 евро. 

„Упркос кризи на прави начин се боримо да умањимо негативне последице“, рекао је министар финансија. 

Он је истакао и да је завршена пријава за помоћ родитељима од 10.000 динара по детету, те да ће новац бити исплаћен 25. и 26. септембра за укупно 1.100.668 деце.

Мали је подсетио и да је држава од почетка пандемије помогла грађане и привреду са три пакета подршке, укупно вредна више од девет милијарди евра.

Упркос томе, истакао је, сачували смо макроекономску стабилност и бележимо рекордан број запослених у Србији којих сада има око 2.360.000. 

„То је рекордна запосленост, односно имамо рекордно ниску стопу незапослености од 9,6 одсто, док је пре десет година она износила 25,9 одсто“, поручио је. 

Како је рекао, једна мала Србија се много боље носи са кризом од развијенијих земаља и „наставићемо да се боримо за сваког човека“.

Мали се захвалио пензионерима који разумеју политику свега што се спроводи, те позвао оне који нису до сада, да се пријаве за пензионерску картицу која ће им од 1. октобра доносити бројне попусте и погодности, будући да се за овај програм до сада пријавило око 600 компанија. 

Како је навео, у питању су трговински ланци, маркети, апотеке, здравствене установе, позоришта, услужне делатности, али и „Путеви Србије“, НИС и слично, где ће све пензионери имати попусте при куповини.

„Пензионери ће имати праве конкретне користи“, рекао је потпредседник Владе, поручујући да је од свега најбитније да су у Србији данас пензије сигурне, да новца за њих има и да се никада из буџета није мање издвајало за дотирање ПИО фонду будући да је повећана наплата пореза и доприноса због веће запослености. 

Како је рекао, Србија је некада имала 21 иновативни лек на листи, а сада има додатних 80, при чему је, како је прецизирао, буџет ове године за те лекове 30 милијарди динара, закључио је. 

Он је поручио и да ће председник Србије Александар Вучић данас имати велики и важан говор пред Генералном Скупштином Уједињених нација где ће, како је истакао, покушати да на прави начин представи позицију Србије, те да му у том послу треба дати подршку. 

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу