Читај ми

Синиша Мали са произвођачима електронских фискалних уређаја: До сада сертификовано 109 уређаја, још само десет дана за пријаву за субвенције државе

1/9

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и директорка Пореске управе (ПУ) Драгана Марковић одржали су данас састанак са произвођачима хардверских и софтверских уређаја који су прилагођени новом моделу електронске фискализације у Србији, након чега су произвођачи имали прилику да представе своје уређаје.

Синиша Мали се захвалио произвођачима који су се одазвали позиву Министарства финансија да представе своје производе и још једном укажу на значај увођења новог модела е-фискализације. Истакао је да је до сада сертификовано 109 уређаја за е-фискализацију. 

Он је објаснио да ће сви привредни субјекти на које се односи нови модел фискализације морати да прилагоде постојећи фискални уређај техничким захтевима новог модела или да набаве нови уређај, и напоменуо да осим касе, могу да се користе рачунари, таблети, мобилни телефони... 

„Позивам све обвезнике новог система фискализације да се што пре пријаве за субвенције које држава даје. У овом тренутку 104.000 привредних субјеката је пријавило локације, а до сада смо исплатили око 84.000 субвенција. Као што знате, субвенције подразумевају 100 евра по фискалном уређају и још 100 евра по продајном месту. Рок за пријаву за субвенције истиче 31. јануара, што значи да је за то остало још десет дана. То је рок који нећемо продужавати“, напоменуо је он. 

Истакао је и да је 30. април 2022. године крајњи рок у коме привреда треба да пређе на нови модел фискализације, и нагласио да обвезници фискализације не треба да чекају крај рока, односно да се прикључе на систем у априлу, јер то може створити велики притисак на произвођаче, који ће тада имати мање времена да свима инсталирају касе. 

Како је објаснио, за грађане је важно да нови модел фискализације предвиђа постојање QR кода на сваком фискалном исечку, а чијим скенирањем мобилним телефоном купац успоставља везу са Пореском управом и добија информације да ли је његов фискални рачун оригинал, да ли је прослеђен ПУ или не. 

„Тако је сваки купац уједно и контролор фискалних рачуна, што повећава могућност откривања оних који фалсификују фискалне рачуне. Дакле, заједно смо у овом процесу, заједно се боримо против сиве економије и заједно градимо бољу и јачу Србију“, рекао је он. 

Мали је додао да су велике користи од примене новог система фискализације, јер су у примени нова решења, иде се у корак са новим технологијама, а све то омогућава ефикаснију борбу против сиве економије и нелојалне конкуренције, а то је слика модерне, успешне Србије. 

Министар је напоменуо и да од 1. маја почиње примена новог система е-фактура. 

„То су две иницијативе које потпуно мењају начин на који наш платни систем ради. Велике ствари смо урадили, али је још пуно посла пред нама“, навео је он. 

Министар финансија је најавио и нову наградну игру, попут досадашње „Узми рачун и победи“, али у којој се неће слати фискални рачуни, већ QR кодови са нових фискалних рачуна. Наградна игра ће бити у дигиталном формату. 

Директорка Пореске управе Драгана Марковић рекла је да је ПУ много урадила на унапређењу пословних процеса, те да је нови систем фискализације само један од корака у том правцу. 

„Нови систем фискализације у Србији треба да створи услове за снажнију борбу против сиве економије, да унапреди систем контроле и да обезбеди бољу наплату пореза. Као што је познато, ПУ ће са новим моделом фискализације имати могућност да у реалном времену види све трансакције пореских обвезника, као и да провери сваки издати фискални рачун. То омогућава ефикаснију контролу, а из седишта ПУ ћемо моћи да видимо много тога“, напоменула је она, и додала да ће од новог модела фискализације сви имати бројне бенефите.

Произвођачи су се захвалили на прилици да представе своја хардверска и софтверска решења, и истакли да су на време почели припреме и креирали решења која су доступна корисницима, те да могу да одговоре на захтеве и државе и потрошача. 

Хардверска и софтверска решења за увођење новог модела фискализације представили су: „Int Raster doo“, „Galeb Electronics“, „TIM CODE – poslovni softver doo“, „Fleet management team doo“, „Moja kasa doo“, „Fusion its“, „2D Soft doo“, „ProudSourceIT doo“, „Sparkom P.R.“ , „Daria Memiš PR Fismod“, „Fiscal solutions“, „Digit Group doo“, „HCP doo“ и „CORNERSTONE“. 

Сличне теме

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија  и јединица локалних самоуправа

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија и јединица локалних самоуправа

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“