Читај ми

Синиша Мали разговарао са амбасадором Мађарске

1/3

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Мађарске у Србији Јожефом Мађаром, са којим је разговарао о економским односима две земље, стратешким пројектима који повезују Србију и Мађарску и могућностима за њихов даљи развој.

Саговорници су се сложили да односи Србије и Мађарске никада нису били бољи, и да две земље веже чврсто, стратешко партнерство и искрено пријатељство. 

Министар Мали је подсетио да је током викенда председник Владе Мађарске Виктор Обран боравио у Београду, где је разговарао са председником Републике Србије Александром Вучићем, о важним, стратешким питањима сарадње наше две земље.

Синиша Мали је нагласио и значај формирања стратешког савета између две државе, и рекао да ће у мају бити одржан самит на највишем нивоу, што ће допринети и гарантовати даљи наставак наше успешне сарадње.

Синиша Мали је, у том контексту, нагласио и значај убрзања изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске, а који ће Србији омогућити да даље диверсификује своје изворе снабдевања енергентима.

Говорећи о питањима из области енергетике, Синиша Мали је подсетио и да је продужен најам складишта у Мађарској на додатних годину дана, с обзиром да током зиме није потрошено онолико гаса колико је било очекивано.

Једна од тема је било и даље убрзање протока теретног саобраћаја на граничним прелазима између две земље, како би се убрзао транспорт и смањило чекање камиона на границама. 

Министар Мали је истакао и да су добри односи између две земље допринели рекордној спољнотрговинској робној размени две државе, те да је Мађарска у 2022. години била наш пети спољно-трговински партнер, иако је до скоро била на 13. месту. 

Министар Мали и амбасадор Мађар су разговарали о сарадњи две земље у области пореске политике.

Такође, министар Мали је амбасадору представио кандидатуру Србије за организацију Међународне специјализоване изложбе „Експо 2027“ и истакао значај тог пројекта за промоцију и даљи напредак, не само Србије, већ целог региона.

„Настављамо заједно да радимо на пројектима од којих ће интереса имати и грађани Србије и грађани Мађарске“, закључио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура