Читај ми

Синиша Мали: Привукли смо највећи пројекат у обновљиве изворе енергије у Европи

Србија је потпуно посвећена развоју обновљивих извора енергије, зеленој транзицији и улагањима у овој сектор и ове године започињемо пројекат изградње само-балансираних соларних електрана капацитета 1 GW са батеријским системима за складиштење електричне енергије, што је највећа инвестиција у обновљиве изворе енергије у Европи ове године, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали. 

„У овај пројекат укључене су најбоље светске компаније и финансијске институције, експортно кредитне агенције попут УС Ексим, МИГА, Шведске извозно кредитне корпорације, и других“, рекао је Мали у Министарству финансија након одржаног састанка са финансијерима пројекта, којем је присуствовала и амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид.  

Како је рекао, очекује се да ће се реализацијом овог пројекта обезбедити додатни гигават електричне енергије из обновљивих извора, са годишњом производњом од 1,2 TWh. Изградња би, како се очекује, требало да буде завршена 2028. године.

Мали је истакао да је Србија са економским развојем у последњој деценији отворила врата великим европским пројектима.

„Само прошле године привукли смо 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Сада највеће компаније енергетског сектора окупљене око идеје заједничког наступа у енергетским пројектима у Србији желе да улажу. Све је ово потврда да смо нашли изворе будућег раста и велики је подстрек за наше инвестиционе планове“, рекао је потпредседник Владе.

Он је саговорницима представио све досадашње резултате Србије истичући да је у прошлој години, која је економски била тешка за цео свет, Србија остварила раст БДП-а од 2,5 одсто, те да ове године планира раст од 3,5 одсто. 

„Желимо даља улагања, желимо да будемо ефикасни и увек смо отворени за разговоре који подразумевају иновације и технологије. Сви предложени пројекти се савршено уклапају у планове Србије да прати зелену агенду“, рекао је он.

Министар финансија позвао је заинтересоване компаније да се укључе и у пројекте у вези са изградњом ЕКСПО комплекса будући да је то, како је рекао, пројекат од велике важности за Србију на коме су иновације и нове технологије добродошле. 

„Битно нам је да све спроведемо транспарентно и на прави начин, а сада када су компаније заинтересоване за велика улагања у Србију, отворени смо да то искористимо за наш убрзани развој“, закључио је Синиша Мали. 

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура