Читај ми

Синиша Мали: Почела исплата увећаних пензија

Данас је почела исплата првих пензија увећаних за 14,8 одсто, и то пензионерима који припадају категорији „самосталне делатности“, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Мали је објаснио да ће исплата фебруарских пензија бити реализована по до сада утврђеној динамици исплате по категоријама. Тако ће, рекао је, следећа исплата увећаних пензија бити у уторак, 6. фебруара за војне и пољопривредне пензионере.

„Највећи број пензионера припада категорији „запослени“ и они ће пензије на текуће рачуне добити 10. фебруара, док ће пензионерима из категорије „запослени“ који пензије подижу на шалтерима пошта или им се шаљу на кућну адресу, пензије бити исплаћене 8. фебруара“, објаснио је министар Мали.

Он је навео да је ово још једно обећање које испуњавамо, показатељ бриге за грађане и константног рада на побољшању њиховог животног стандарда.

„Пензије у Србији су од 1. јануара ове године повећане за 14,8 одсто, чиме долазимо до просечне пензије од 390 евра. Сетите се само да је 2012. године просечна пензија у Србији износила тек 204 евра. Сада је скоро дупло већа“, навео је министар финансија.

Он је подсетио и да су пензије претходни пут повећане од 1. октобра 2023. године, и то за 5,5 одсто, те да је три месеца касније стигло ново повећање пензија. Кумулативно, нагласио је Мали, пензије су од 1. октобра прошле године повећане за 21,1 одсто.

„Веома је важно и што смо у 2023. години имали реалан раст пензија од 8,7 одсто, што значи да и поред инфлације, која се од априла налази на силазној путањи, пензије значајно расту, а самим тим и животни стандард наших најстаријих“, нагласио је министар Мали.

Он је подсетио да су од 1. јануара ове године повећане и плате у јавном сектору за десет одсто, као и минимална зарада за рекордних 17,8 одсто.

„Суштина наше политике су људи, брига о њима и побољшање квалитета живота грађана Србије. Зато из године у годину, континуирано радимо на побољшању животног стандарда наших грађана и то је политика од које нећемо и не смемо одустати”, поручио је. 

Мали је нагласио да је просечна плата 2010. године била 331 евро, да очекујемо да ће ове године у децембру бити 958 евра, а следеће године 1.056 евра.

Додао је и да је минимална зарада сада први пут прешла 400 евра, а да је 2010. године била тек 153 евра. 

Министар финансија рекао је да ће се трасираном политиком и наставити до зацртаних циљева да 2027. године минимална зарада и просечна пензија у Србији износе 650 евра, а просечна нето зарада 1.400 евра. 

Он је додао да су постављени циљеви реално оствариви ако се узме у обзир чињеница да је упркос великој светској кризи, са више извора економске нестабилности која се преливала и на Србију, наша земља успела да оствари не само привредни раст, него и раст животног стандарда континуираним повећањем зарада и пензија како би се анулирали ефекти инфлације.

„Такве перформансе у тешким годинама нам је омогућила искључиво финансијска стабилност коју имамо, јер без тога бисмо у кризи потонули са чим већ, нажалост, имамо искуства“, рекао је.

Како је додао, Србија је сачувала радна места, наставила са обарањем рекорда у нивоу директних страних инвестиција, наставила са политиком помоћи онима којима је потребно и очувала постигнуте економске резултате због чега, истакао је, можемо да се надамо даљем расту и БДП-а али и плата и пензија. 

„Имамо све услове за то, створили смо их и умемо да се боримо са кризом“, закључио је.

Сличне теме

Министарство финансија наставља да унапређује системе за боље пословање привреде

Министарство финансија наставља да унапређује системе за боље пословање привреде

Достављање годишњих извештаја о стању интерне финансијске контроле у јавном сектору за 2023. годину

Достављање годишњих извештаја о стању интерне финансијске контроле у јавном сектору за 2023. годину

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности