Читај ми

Синиша Мали: Наградна игра успешно организована уз добре механизме заштите

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали потписао је данас уговоре о додели два стана са добитницима који су извучени у четвртом колу наградне "Узми рачун и победи", и захвалио им се што су слањем рачуна подржали напоре Владе Србије у сузбијању сиве економије, уз напомену да је наградна игра успешно организована уз добре механизме заштите.

Министар Мали уговоре је потписао са Бранком Аврамовић из Инђије која је освојила двособан стан у насељу „Земунске капије“ и Биљаном Јовановић из Лесковца, добитницом трособног стана на Новом Београду у Блоку 63.

Он је честитао добитницама и њиховим породицама на освојеним наградама наводећи да су имале пуно среће јер су њихови рачуни извучени међу више од 280 милиона пристиглих рачуна.

„То је прави пример како заједно можемо да се боримо са сивом економијом. Сваки пут када смо у продавници и узмемо фискални рачун показујемо да смо уређена, сређена земља. Са друге стране, видели смо и да тај рачун може да донесе и пуно среће“, рекао је Мали и указао да се добро добрим враћа и да се упорност исплати.

Министар је пожелео добитницима пуно среће у даљим животима и каријери, као и лепих тренутака у новим становима. 

„Сутра нас очекује последње коле ове наградне игре. Остала су нам још два стана за извлачење, а након тако размишљамо шта ћемо даље. Како сада ствари стоје нема разлога да и наредне године не поновимо наградну игру“, рекао је Мали.

Он је оценио да је свест грађана у многоме порасла када је узимање фискалних рачуна у питању и да сада сви заједно радимо на борби против сиве економије.

„Без обзира на наградну игру моја молба грађанима је да се и даље заједно боримо против сиве економије, да узимају фискалне рачуне јер је то једини прави пут да пунимо наш буџет и на тај начин повећавамо и плате и пензије, градимо болнице, домове здравља, школе“, рекао је Мали.

Министар Мали је након потписивања, упитан да прокоментарише хапшење једног лица због покушаја преваре у наградној игри „Узми рачун и победи“.

„Увек имате појединце који, уместо да на прави начин учествују у наградној игри, желе да направе пречицу и учине кривично дело. Као што сте имали прилике да видите, Пореска управа и сви надлежни органи су врло брзо идентификовали особу која ће бити на одговарајући начин и кажњена“, рекао је Мали.

Он је истакао да је важно да грађани разумеју да су нови систем е-фискализације и е-фактура дигнути на изузетно висок ниво када су ИТ и софтвери у питању.

„У систему е-фискализације тренутно имамо више од 225.000 продајних места где се, у реалном времену, сваке секунде, види који фискални рачун је прошао кроз коју касу у целој Србији. Имамо и више од 107 милиона е-фактура које су прошле кроз тај систем. Ти системи су и заштићени и способни да виде и препознају било какве злоупотребе тако да грађани треба да буду потпуно безбрижни“, рекао је Мали.

Министар је навео и да је то упозорење онима који желе да покушају да злоупотребе једну прелепу наградну игру и циљ Владе Србије да се заједно изборимо са сивом економијом.

„Нема ту више грешке. Више од милион грађана има мобилну апликацију „Узми рачун и победи“, али без обзира на ту апликацију која шаље рачуне у систем па се онда извлаче срећни добитници, сваки фискални рачун може да се скенира преко мобилног телефона и да се одмах види да ли је исправан или не. Ако је исправан појави се зелена квакица, а ако није видите црвено. Истог тренутка ту исту информацију има и Пореска управа тако да је са те стране систем потпуно безбедан“, рекао је Мали.

Како је додао, у реалном времену се указује на све могуће злоупотребе.

„Велику смо ствар урадили. Без икаквих проблема је тај систем имплементиран и свака могућа злоупотреба биће идентификована и кажњена“, закључио је Мали.

Биљана Јовановић каже да је за добитни рачун купила четири крем бананице које је дала деци колеге.

„Пресрећна сам! Од толико рачуна да баш ја добијем стан. Не знам још шта ћу, кад прође месец, два дана видећу“, рекла је Јовановић.

Бранка Аврамовић, медицинска сестра, која ради у КБЦ Земун рекла је да је њен син Бојан најзаслужнији за добијање стана јер је углавном он скенирао рачуне.

„Послали смо око 2.300 рачуна. Некада ми је и сестра помагала у томе. Сви су ми доносили рачуне и тата, и мама и цела породица“, истакао је Бојан. 

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура